Nieuws/Buitenland
1668784
Buitenland

'Chelsea bomber' krijgt levenslang

NEW YORK - De man uit New Jersey die in 2016 bomaanslagen heeft gepleegd in de wijk Chelsea in New York is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Dat heeft het Amerikaans ministerie van Justitie dinsdag bekendgemaakt.

De federale rechter in Manhattan achtte de 30-jarige Ahmad Khan Rahimi in oktober schuldig aan alle acht ten laste gelegde feiten. Daaronder het tot ontploffing brengen van een snelkookpan gevuld met schroot. Dertig mensen raakten gewond. Hij toonde in de rechtszaal geen enkel berouw.

„Ik koester haat tegen niemand”, zei de in Afghanistan geboren dader in de volgepakte zaal. „Maar door levenservaring ben ik gaan begrijpen waarom er zoveel frustratie bestaat tussen de moslimgemeenschap in het buitenland en de Amerikaanse bevolking.”

Zie je iets, zeg dan iets

Rahimi, die formeel tweemaal levenslang kreeg omdat hij geen verklaring gaf voor zijn handelwijze, vertelde ook dat zijn vader hem zeven jaar geleden had aangegeven bij de FBI. Senior vermoedde dat zijn zoon betrokken was geraakt bij terrorisme en geloofde in de slogan ’zie je iets, zeg dan iets’. De federale recherche kwam echter niet in actie.

Behalve voor de terreurdaden in Manhattan is Rahimi ook beschuldigd van het plaatsen van een bom op de route voor een charitatieve hardloopwedstrijd in New Jersey. De explosie maakte geen slachtoffers. Daarnaast schoot hij op de politie om aan arrestatie te ontkomen. Voor beide criminele feiten moet de ’Chelsea bomber’ nog terechtstaan.