Nieuws/Binnenland
1669448274
Binnenland

’Hier zijn alleen maar verliezers en de duivel lacht’

Drachten massaal op de been voor doodgestoken Roan (16)

In Drachten wordt woensdagavond een stille tocht gelopen ter nagedachtenis aan de 16-jarige Roan.

In Drachten wordt woensdagavond een stille tocht gelopen ter nagedachtenis aan de 16-jarige Roan.

DRACHTEN - Honderden tot duizenden mensen hebben woensdagavond meegelopen met een stille tocht voor de onlangs omgekomen Roan uit Drachten. In een lange sliert liep een enorme menigte door het Friese plaatsje. „Ik kan nog niet beseffen dat hij dood is”, zegt Sami Saidi (13), die vlakbij Roan woonde. Een andere bekende, Juliano Alejo (14): „Hij deed niemand kwaad.”

In Drachten wordt woensdagavond een stille tocht gelopen ter nagedachtenis aan de 16-jarige Roan.

In Drachten wordt woensdagavond een stille tocht gelopen ter nagedachtenis aan de 16-jarige Roan.

Roan overleed maandagochtend - net zestien jaar - als gevolg van een steekpartij op 22 december in het Friese dorp. Twee jongens van 14 en 15 jaar zijn aangehouden vanwege betrokkenheid bij zijn dood.

Deelnemers aan de tocht hadden bloemen en lichtjes. De voorste lopers hielden een spandoek vast met een foto van Roan en een oproep tot het stoppen van zinloos geweld. Sommige mensen liepen arm in arm met tranen in hun ogen. Naaste familieleden van de jongen waren aanwezig, zij het dat ze op de achtergrond wilden blijven.

Roans huis

Hoeveel mensen er precies waren, is moeilijk te zeggen. Een van de organisatoren schat het aantal op 1300 tot 1400. Volgens een buitengewoon opsporingsambtenaar liepen er naar schatting tussen de 2000 en 3000 mensen mee. De tocht ging onder meer langs het ouderlijk huis van Roan, waar kort werd stilgehouden. Ook bij Poolcentrum Njoy werd even gestopt. Het was een plek waar Roan graag kwam.

Ter hoogte van een café aan de Zuidkade eindigde de wandeling. Daar op straat vond het incident plaats. Volgens een opa van een goede vriend van Roan ging er een poging tot diefstal of beroving ’door leeftijdsgenoten’ aan vooraf, zo sprak hij de menigte toe. „Zij (Roan en de vriend) verweerden zich en dat werd Roan fataal. Waarom lopen er jongeren rond met messen?”, vroeg de man zich hardop af. „Hier zijn alleen maar verliezers en de duivel lacht.”

Wapen op zak

Precies die ’bewapening’ was voor Eduard Tjie A Njiem (66) uit Drachten een van de redenen om mee te lopen. „Om te ageren tegen wat er nu gaande is in de maatschappij. Mensen bewapenen zich. De een heeft een mes, de ander een pistool, weer een ander een honkbalknuppel. Bij het minste of geringste wordt agressie uit de kast gehaald. Praten is er niet meer bij.”

Burgemeester Jan Rijpstra van gemeente Smallingerland, waarvan Drachten de hoofdplaats is, sprak alle deelnemers toe. „Ik voel de onmacht, ook de woede. Dit had niet mogen gebeuren, maar het is gebeurd. Roan is er niet meer.” Hij riep iedereen daarnaast op de kalmte te bewaren ten opzichte van de verdachten. „We leven in Nederland in een rechtstaat. Ik wil dat zo houden. Het recht gaat erover, niet wij.”