Nieuws/Binnenland
1669693
Binnenland

Medewerkster zorgcentrum voor rechter

’Misbruik uit naam van God’

Meerkerk - Maria H., medewerkster van het evangelische zorgcentrum Jedidja Hoeve in Meerkerk en verdacht van misbruik van een patiënte, ontkent dat ze ontucht pleegde met de vrouw. Volgens H. konden de aanrakingen helend werken. Ze zou op die manier in contact komen met haar seksualiteit, zo bleek woensdag in de rechtbank van Den Haag waar de vrouw vandaag terechtstaat.

Volg de zaak vanaf 13.30 uur live via onze verslaggeefster Saskia Belleman. Haar tweets vanuit de rechtbank vind je onderaan dit artikel.

De instelling waar de Belgische vrouw werkte raakte al eerder in opspraak en is inmiddels opgedoekt. Oprichter Aaldert van E., werd in 2016 veroordeeld tot twee jaar cel voor misbruik van vier cliënten. Bovendien doet de Inspectie Gezondheidszorg onderzoek naar gesjoemel met persoonsgebonden budgetten van de inwonende cliënten.

Van E. moet zich volgende week verantwoorden voor een nieuwe misbruikzaak. Hij wordt verdacht van misbruik van de 29-jarige Thirza, die in 2016 overleed. Ze was ook patient in de instelling.

Zelfmoord, zo leek het aanvankelijk. Maar toen er na haar dood door meerdere patiënten melding werd gemaakt van seksueel misbruik in de instelling, startte de politie een onderzoek. Dat haar oudere zus in 2012 óók op 29-jarige leeftijd zelfmoord gepleegd zou hebben, deed de wenkbrauwen fronsen. Vorige week maakte het Openbaar Ministerie bekend dat haar moeder Linda den H. en stiefvader Leo den H. verdacht worden van moord.

Linda den H., werkte ook in Hoeve Jedidja in Meerkerk. Het lijkt er tot nu toe op dat Aaldert van E. en Maria H. niet betrokken waren bij de dood van de vrouwen.