Nieuws/Binnenland
1669885
Binnenland

’Oxfam Nederland moest mond houden over Britse seksrel’

Den Haag - De Nederlandse tak van Oxfam wist sinds 2012 dat de medewerkers van de zusterorganisatie in Groot Brittannië prostituees hadden ingehuurd in Haïti.

Oxfam Novib in Den Haag kreeg het interne onderzoeksrapport naar de seksuele misdragingen van de Britten om goed te kunnen uitzoeken of Nederlandse hulpgelden zouden zijn misbruikt. Dat bleek niet het geval.

Volgens directeur Farah Karimi van Oxfam Nederland mocht zij publiekelijk niets met die informatie doen omdat het een Britse aangelegenheid was, meldt het AD. Wel is het interne rapport gedeeld met het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Rekenkamer. In het publiekelijk verslag werd melding gemaakt van ’seksuele misdragingen’.

’Zoiets maak je niet meteen wereldkundig’

Eerder bevestigde een woordvoerder van Oxfam Novib tegenover De Telegraaf al dat het rapport ook door de Nederlandse top gelezen moest zijn. „De Nederlandse leidinggevenden hebben het rapport ’ongetwijfeld’ onder ogen gehad. Waarom er al die jaren niets over is gezegd, kon hij op dat moment niet zeggen. „Het is niet vanzelfsprekend dat je het dan meteen wereldkundig maakt. Collega’s in Engeland hebben het onderzocht en ook gemeld aan autoriteiten. Daarna zijn er maatregelen genomen tegen die mensen, zoals je mag verwachten.”

Ernstig wangedrag

Vorige week meldde Oxfam dat een aantal medewerkers van de Britse tak zich in Haïti schuldig had gemaakt aan ernstig wangedrag. Dat erkende de hulporganisatie na berichtgeving door The Times over vermeende seksfeesten met jonge prostituees na de aardbeving in 2010. Oxfam benadrukte wel dat er geen bewijs is gevonden dat minderjarige meisjes betrokken waren bij mogelijke seksfeesten.

De Britse zondagkrant Observer meldde dat medewerkers van Oxfam ook in Tsjaad gebruik hebben gemaakt van de diensten van prostituees. Die zouden in 2006 meerdere keren zijn uitgenodigd om naar de Oxfam-vestiging in het Afrikaanse land te komen. Een stafmedewerker van de hulporganisatie is daarom ontslagen, aldus de Observer. Oxfam kon dit bericht niet bevestigen.

Vanwege het schandaal hebben al ruim 1700 donateurs van de Nederlandse afdeling van Oxfam Novib hun steun opgezegd, bleek zondag. De hulporganisatie heeft er in Nederland zo’n 330.000. Directeur Farah Karimi zei zich diep te schamen, en begrip te hebben voor de woede van de opzeggers.

Minister Sigrid Kaag (Ontwikkelingssamenwerking) maakte dinsdag bekend dat ze in contracten met hulporganisaties protocollen over integriteit wil opnemen. Die afspraken moeten ervoor zorgen dat geld kan worden teruggeëist bij wantoestanden.