Nieuws/Binnenland
1669929111
Binnenland

Nieuw onderzoek: ’Mazelen nog gevaarlijker dan gedacht’

Amsterdam - Het mazelenvirus tast „geheugencellen” van het immuunsysteem aan, waardoor patiënten soms zelfs meerdere jaren na infectie nog altijd veel bevattelijker zijn voor andere ziektes.

Dat blijkt uit nieuw Nederlands en Brits onderzoek waarover RTL Nieuws bericht. Onderzoekers van het Amsterdam UMC en Wellcome Sanger Institute in Cambridge kwamen tot die conclusie. Voor het onderzoek zijn bloedmonsters van 77 ongevaccineerde kinderen gebruikt die het virus kregen.

Uit de resultaten, die vrijdag gepubliceerd zijn in het wetenschappelijke tijdschrift Science, blijkt dat het mazelenvirus 11 tot 73 procent van alle antistoffen wegvaagt. Het mazelenvirus heeft daarmee dus grote invloed op het immuunsysteem.

Geheugencellen gewist

De onderzoekers ontdekten dat vooral „geheugencellen” worden gewist. Die cellen maakt het lichaam aan na een infectie en gebruikt die later opnieuw, om een nieuwe infectie te lijf te gaan. Doordat het mazelenvirus veel van die geheugencellen „wist”, kan het lichaam ziektes minder goed bestrijden.