Nieuws/Buitenland
1670202302
Buitenland

Vrouw van Nederlandse jihadist mag naar Engeland voor proces

LONDEN - Een Brits hof van beroep heeft geoordeeld dat de jihadiste Shamima Begum mag terugkeren naar het Verenigd Koninkrijk om aan te vechten dat haar de Britse nationaliteit is afgenomen. Het hof vindt dat het recht op eerlijke behandeling en een eerlijk proces in dit geval gaat boven de zorgen voor de nationale veiligheid, die de jonge vrouw haar Britse paspoort hebben gekost. Dat berichtten Britse media.

Over Begums terugkeer uit Syrië is een slepend juridisch gevecht gevoerd. Ze liet als 15-jarige tiener in 2015 samen met twee vriendinnen de Londense wijk Bethnal Green achter zich en ging naar het toenmalige ’kalifaat’ van Islamitische Staat in Syrië en Irak. Dat stortte in elkaar en Begum wilde naar huis terug. Aan het gesteggel leek afgelopen jaar een einde te zijn gekomen. Minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel zei dat ze nooit meer mag terugkeren en dat ze haar nationaliteit voorgoed kwijt is omdat ze een veiligheidsrisico is en blijft.

Begum trouwde in het kalifaat met de Arnhemse IS-strijder Yago Riedijk. Ze heeft daarom ook met de gedachte gespeeld naar Nederland te gaan. Begum kreeg drie kinderen die allemaal zijn overleden.