Nieuws/Binnenland
1670569917
Binnenland

Zaak doden ex-tbs’er hervat

Lelystad - Hij lag een week dood in zijn appartement in Lelystad voordat hij werd gevonden. De mannen die de 72-jarige Gerrit T. om het leven brachten „leken te denken dat het allemaal wel zou overwaaien”, zei de officier van justitie. De zaak tegen de 49-jarige Jan van K. en de 36-jarige Michel B. wordt woensdag hervat in de rechtbank van Lelystad.

Dinsdag eiste de officier van justitie gevangenisstraffen van 18 en 15 jaar in combinatie met tbs met dwangverpleging tegen de 49-jarige Jan van K. en de 36-jarige Michel B. Zij beroofden Gerrit T. van het leven omdat ze op zijn geld en sieraden uit waren en kozen hem uit omdat hij kwetsbaar was.

Extra stuitend vond de officier het dat beide mannen het slachtoffer goed kenden. Jan van K. beschouwde hem zelfs als zijn vader en Gerrit T. zag Jan van K. als zijn zoon.

Het drietal kende elkaar uit de Oostvaarders tbs-kliniek waar ze alle drie een fors aantal jaren zaten. Slachtoffer Gerrit T. vanwege ontucht met kinderen, onder wie zijn eigen kleinkinderen. En Jan van K. en Michel B. wegens geweldsdelicten. Michel B.’s tbs-maatregel was zelfs nog niet afgelopen. Hij had in het Paasweekeinde van 2019 proefverlof.