Nieuws/Binnenland
1670761
Binnenland

Oud-president vestigt zich in Nederland

Saakasjvili in Nederland na uitzetting door Oekraïne

Michail Saakasjvili

Michail Saakasjvili

SCHIPHOL - De voormalige Georgische president Michail Saakasjvili vestigt zich in Nederland na zijn uitzetting uit Oekraïne. Dat bevestigt zijn advocaat Oscar Hammerstein woendsag na diens aankomst op Schiphol.

Michail Saakasjvili

Michail Saakasjvili

Hammerstein en Saakasjvili gingen woensdag aan het begin van de middag naar een kantoor van de Immigratie- en Naturalisatie Dienst in Rotterdam om de verblijfspapieren in orde te maken. Rond 14.00 vertrok Hammerstein en Saakasjvili weer. De ex-president werd maandag Oekraïne uitgezet en verbleef tot woensdag in Polen.

Nederlandse vrouw

Volgens Hammerstein is de oud-president van plan zich te vestigen in Amsterdam. De veeltalige Saakasjvili is getrouwd met de Nederlandse Sandra Roelofs, uit Zeeuws-Vlaanderen. Saakasjvili en Roelofs (1968) ontmoetten elkaar in 1993 en hebben twee zoons. Ook Sandra was als First Lady destijds erg gezien in Georgië.

Eerder diende hij volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie een verzoek in om op basis van gezinshereniging naar Nederland te komen. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) meldde in december dat Saakasjvili daarvoor in aanmerking komt.

Criticus

De stateloze Saakasjvili (geboren op 21 december 1967) is al een tijd weg uit Georgië en ontpopte zich in Oekraïne als luis in de pels van zijn voormalige bondgenoot, president Petro Porosjenko. De autoriteiten lieten Saakasjvili eerder oppakken vanwege beschuldigingen dat hij betrokken is bij een criminele organisatie. Enkele duizenden mensen gingen de straat op om tegen zijn detentie te protesteren. De rechter stelde hem niet veel later weer op vrije voeten.

Saakasjvili, voormalig gouverneur van de Oekraïense regio Odessa, verweet de overheid grootschalige corruptie. Saakasjvili kreeg eerder de Oekraïense nationaliteit cadeau, maar die is hem weer afgenomen.

President Georgië

In 2004 koos het volk van Georgië hem als president, met overgrote meerderheid van de stemmen. Maar al drie jaar later - en in de jaren erna opnieuw - waren er massale protesten tegen de pro-westerse president.

De populariteit van de president was sterk afgenomen sinds de oorlog tussen Georgië en Rusland in 2008. Velen, onder wie ook vroegere bondgenoten van Saakasjvili, verweten hem dat hij het conflict verkeerd had aangepakt.