Nieuws/Binnenland
1670770462
Binnenland

’Experts voorstander van uitstellen tweede prik’

Vaccinatie tegen het coronavirus.

Vaccinatie tegen het coronavirus.

AMSTERDAM - Een deel van de Nederlandse corona-experts ziet wel iets in het idee om de tweede vaccinatie voor ouderen en kwetsbaren uit te stellen, met als doel om zo snel mogelijk meer mensen een eerste prik te kunnen geven. Dat blijkt uit een inventarisatie van het AD.

Vaccinatie tegen het coronavirus.

Vaccinatie tegen het coronavirus.

Het uitstellen van de tweede coronavaccinatie bij zestigplussers en andere kwetsbaren zou uitkomst kúnnen bieden. Door alle beschikbare Pfizer- en Moderna-vaccins vanaf eind deze maand meteen te gebruiken, in plaats van de helft te bewaren voor een tweede prik, zijn veel meer mensen snel deels beschermd.

Flinke nadelen

Zes van de twaalf door het AD geraadpleegde experts staan open voor de gedachte. Een aantal van hen ziet een uitgestelde prik alleen als uiterste optie, omdat er ook flinke nadelen aan zitten. Zo wordt het risico op nieuwe mutaties groter. De andere helft van de deskundigen kan zich mede om die reden niet vinden in het afwijken van het protocol. De Gezondheidsraad en het Outbreak Management Team (OMT) brengen volgende week een advies uit over de kwestie.