Nieuws/Binnenland
1671261
Binnenland

Kamers te huur in Bijlmerbajes voor 250 euro per maand

Amsterdam - Studeren in Amsterdam? Grote kans dat je geen betaalbare woonruimte kunt vinden. Maar woningzoekende studenten kunnen binnenkort voor 250 euro per maand (inclusief gwl) onderdak vinden in de voormalige Bijlmerbajes.

Daar komen namelijk tijdelijk een aantal kamers vrij. De ’woningen’ zijn 18 vierkante meter groot en zijn gestoffeerd. Veel privacy heb je er niet: per zes kamers zijn er twee douches en twee keukens. Wel heeft elke bewoner een eigen toilet tot zijn beschikking. Ook op veel luxe hoef je ook niet te rekenen: tot twee jaar geleden waren de kamers alleen goed genoeg voor criminelen.

Vastgoedbedrijf Alvast probeert de woningen te slijten. „Ben jij student en opzoek naar woonruimte in een avontuurlijke woonomgeving in Amsterdam? De Bijlmerbajes zal binnenkort getransformeerd worden naar een aantrekkelijke stadswijk onder de naam Bajes kwartier”, staat te lezen op de website.

Eerder werd de voormalige gevangenis ’omgetoverd’ tot een pop-uphotel dat werd gerund door vluchtelingen. Uiteindelijk moet er op het terrein een nieuwe stadswijk verrijzen met 1350 woningen. Eén bajestoren blijft staan en wordt omgebouwd tot een ’verticaal park’ met mogelijkheden voor ’stadslandbouw’.

De Bijlmerbajes, officieel Penitentiaire Inrichting Amsterdam Over-Amstel genaamd, werd in 1978 geopend. De capaciteit was 600 gevangenen. De gevangenis raakte verouderd en de exploitatie werd te duur. Bovendien was in vastgoedkringen veel belangstelling om in dit gebied woningen te gaan bouwen, zodat de overheid ook een aardige cent kon verdienen aan de verkoop van het complex.

Op 1 juni 2016 sloot het zijn deuren, na de komst van het nieuwe Justitieel Complex Zaanstad. Dat kan duizend gevangenen bergen. Daarna fungeerde de Bijlmerbajes nog tijdelijk als asielzoekerscentrum.