Nieuws/Binnenland

Tbs’er krijgt 30 jaar cel voor dubbele hotelmoord Arnhem

René de L.

René de L.

PETRA URBAN, GOOGLE MAPS | DE TELEGRAAF

ARNHEM - De ontsnapte tbs’er René de L. die vorig jaar twee mensen doodstak in een hotel in Arnhem moet dertig jaar de cel in. Ook is hij door de rechter in Arnhem woensdag opnieuw veroordeeld tot tbs met dwangverpleging.

René de L.

René de L.

PETRA URBAN, GOOGLE MAPS | DE TELEGRAAF

De rechtbank wil net als de officier van justitie niet dat de moordenaar ooit zonder behandeling op vrije voeten kan komen. Als hij levenslang had gekregen, zou hij na 25 jaar weer op straat kunnen staan, aldus de rechter. De woensdag opgelegde straf is na levenslang de zwaarste straf in Nederland.

Vluchtpoging

De 48-jarige René de L. kwam in een tbs-kliniek terecht na een poging tot moord in 2006. In maart vorig jaar pikte hij een bestelbusje toen hij onbegeleid buiten de kliniek aan het werk was en ging er vandoor. Volgens de rechter verloor hij op de vlucht de controle over zichzelf. Gewelddadige fantasieën waar hij al jaren voor werd behandeld kregen de overhand. „Hij was geobsedeerd door het doden van mensen.”

De man kreeg onderdak in een hotel in Arnhem, waar verder alleen de bejaarde hotelhouder en een eveneens bejaarde vrouwelijke gast verbleven. „Makkelijke slachtoffers”, aldus de rechter.

’Verkeerde moment, verkeerde plaats’

Op 23 maart werden de 71-jarige hotelhouder Benny Peters en de 73-jarige Willy van den Heuvel doodgestoken in het hotel van Peters. De moordenaar zei daar zelf over dat hij geen conflict met zijn slachtoffers had. „Ze waren op de verkeerde tijd op de verkeerde plaats.” Hij stak de hotelhouder 121 keer en de gast tientallen malen.

De rechter neemt de tbs’er kwalijk dat hij de dubbele moord niet heeft bekend, terwijl hij wel weet wat er direct voor en na de moorden gebeurde. Hoewel de man een psychopathische en antisociale stoornis heeft, vindt de rechter opname in een zogeheten longstaykliniek, zoals de verdachte en zijn advocaat wilden, niet genoeg. „Hier past ook vergelding.”

Overweging hoger beroep

De raadsvrouw van de tbs’ er zei woensdag hoger beroep te overwegen.

Lees meer over