Nieuws/Binnenland

’Gedetineerden moeten eerst betalen voor vrijheid’

Door onze parlementaire redactie

ANP

Den Haag - Gedetineerden moeten voortaan eerst de schadevergoedingen aan hun slachtoffers betalen voordat ze vrij mogen komen. Dat stelde de VVD vandaag voor in debat en minister Dekker (Rechtsbescherming) noemt het ’een interessante gedachte’.

ANP

Het komt momenteeel voor dat gedetineerden op vrije voeten komen terwijl ze nog schadevergoedingen aan slachtoffers schuldig zijn. Om te voorkomen dat het wanbetalers worden, wil VVD-Kamerlid Foort van Oosten dat gedetineerden pas een voorwaardelijke invrijheidsstelling krijgen als deze schuld betaald is. Mocht de gevangene echt niet genoeg geld hebben, dan is een betalingsregeling ook voldoende om vrij te komen.

Minister Dekker staat positief tegenover het plan. Als een Kamermeerderheid het VVD-plan steunt, zal hij het gaan uitvoeren.

Ronnie Flex

In het Kamerdebat over de re-integratie van gedetineerden hamerde het CDA er op dat het kabinet er beter voor moet zorgen dat ex-gevangenen niet weer teruggestuurd moeten worden naar hun oude buurt. Daar kunnen ze te makkelijk in herhaling vallen. Re-integratie in een andere gemeente zou veel beter werken. CDA-Kamerlid Van Toorenburg noemde als voorbeeld de populaire artiest Ronnie Flex, die het ook pas lukte te stoppen met wiet toen hij even uit zijn eigen buurt vertrok.

Op de meeste vragen uit de Kamer kon minister Dekker nog geen definitief antwoord geven. De VVD-bewindsman komt voor de zomer met een groot plan over het gevangeniswezen, daar verwijst hij voorlopig naar.