Nieuws/Buitenland
1672457878
Buitenland

Europese leiders in zelfisolatie

Macron test positief op coronavirus

Emmanuel Macron blijkt het coronavirus onder de leden te hebben.

Emmanuel Macron blijkt het coronavirus onder de leden te hebben.

PARIJS - De Franse president Emmanuel Macron heeft positief getest op het coronavirus. Dat meldt persbureau Reuters.

Emmanuel Macron blijkt het coronavirus onder de leden te hebben.

Emmanuel Macron blijkt het coronavirus onder de leden te hebben.

Volgens het presidentschap kreeg hij de testuitslag donderdag terug.

De 42-jarige Macron vertoonde deze week de eerste symptomen van het virus. Hij moet zeven dagen in quarantaine. Daarom werkt hij de komende dagen vanuit huis.

Macron heeft het coronavirus hoogstwaarschijnlijk opgelopen op de Europese top vorige week in Brussel. Dat laat zijn kantoor weten.

In Frankrijk zijn strenge maatregelen tegen het coronavirus van kracht. Het aantal vastgestelde besmettingen ligt op ruim 2,4 miljoen. Het geregistreerde dodental staat op ruim 59.000.

Macron moet een aantal geplande ontmoetingen schrappen. Hij zou binnenkort onder meer naar Libanon gaan, maar die reis kan niet doorgaan.

Leiders in zelfisolatie

Meerdere Europese leiders zijn in zelfisolatie gegaan nadat ze de afgelopen dagen contact hebben gehad met de met corona besmette Franse president Emmanuel Macron. De premiers van Spanje, Portugal en Luxemburg, Pedro Sánchez, António Costa en Xavier Bettel, blijven voorlopig thuis. Net als EU-president Charles Michel.

De Belgische premier De Croo wil vrijdag zijn werkzaamheden volledig hervatten omdat hij negatief is getest. Ondertussen is immers ook de periode van zeven dagen verstreken sinds het zogenoemde hoogrisicocontact met Macron, meldt het Belgische persbureau Belga.

De vrouw van Macron is niet besmet, bleek uit een test.

Handen schudden

Macron ging de laatste tijd steeds losser om met de Franse coronaregel nummer 1: afstand houden, geen omhelzingen en geen gekus. Zo schudde hij maandag nog handen met de baas van een internationale organisatie en omarmde hij hem. Zijn kantoor noemde het een ongelukkige vergissing. De afgelopen dagen gaf hij een lunch waarbij ongeveer twintig politici aanwezig waren en hij dineerde met een tiental gasten. Ondertussen roept zijn regering de bevolking op de feestdagen met hooguit zes personen aan tafel door te brengen.