Nieuws/Binnenland
1673199101
Binnenland

Inspectierapport Haga Lyceum hoeft niet te worden ingetrokken

DEN HAAG - Het inspectierapport over het omstreden Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam hoeft niet te worden ingetrokken, oordeelde het gerechtshof in Den Haag vandaag in hoger beroep. Het veegt de eis van de school van tafel, wat een flinke aderlating is voor het bestuur van de moslimschool: „Het is een laffe uitspraak.”

Het Cornelius Haga ging in hoger beroep tegen een vonnis van eerder dit jaar. Afgelopen zomer oordeelde de rechter dat het rapport van de Onderwijsinspectie op een aantal punten niet zorgvuldig was, maar niet ernstig genoeg om het hele rapport te verbieden. Het mocht volgens de rechtbank gewoon worden gepubliceerd.

Het bestuur van de school probeerde afgelopen zomer de publicatie van het rapport al tegen te houden. De Onderwijsinspectie concludeerde namelijk dat er op de school sprake was van financieel wanbeleid en zelfverrijking van het bestuur. Ook zou het Cornelius Haga te weinig afstand nemen van salafistische figuren die de school met enige regelmaat bezoeken.

Het hof oordeelt nu dat het bestuur van de omstreden school geen spoedeisend belang heeft om de publicatie alsnog te verbieden, aangezien het geen invloed meer heeft op de schoolkeuze voor dit jaar. „Integendeel, want het Cornelius Haga verwelkomde meer leerlingen dan ooit”, aldus het Hof. Het leerlingenaantal steeg dit schooljaar van 170 naar 296.

De moslimschool eiste dat de publicatie van de websites zou worden verwijderd, maar hier ging de hof dus niet in mee. Het bestuur noemt de uitspraak van het hof een ’laffe uitspraak’: „Je kunt niet blijven volhouden dat wij geen last hebben van een leugenachtig rapport”, vertelt directeur-bestuurder Soner Atasoy. „Het is te gek voor woorden hoe wij zijn benadeeld vandaag.”

De Cornelius Haga-soap begon eind 2018, toen de AIVD concludeerde dat er antidemocratische ontwikkelingen op de school plaatsvonden. De leerlingen zouden salafistisch onderwijs krijgen. De Onderwijsinspectie besloot onderzoek te doen en na de publicatie van desbetreffende rapport was het voor minister Slob (onderwijs) glashelder: het schoolbestuur moest opstappen of de geldkraan zou worden dichtgedraaid.

Omdat het bestuur bleef zitten, kondigde de minister recentelijk aan dat de school geen geld meer zou ontvangen. Het bestuur van de moslimschool besloot ook deze maatregel aan te vechten. Volgende maand wordt er een uitspraak verwacht in die zaak.