Nieuws/Binnenland
1674933406
Binnenland

Kamer zint op uitzondering coronapas op terrassen in coronadebat

Den Haag - De coronapas die het demissionaire kabinet zelfs voor snackbar en sportkantine verplicht wil stellen, stuit op weerstand in de Tweede Kamer. Toch lijken de partijen te verdeeld om bij het debat van donderdag invoering van het corona-toegangsbewijs per 25 september tegen te houden. Waarschijnlijk dwingt de Kamer wel een uitzondering voor terrassen af.

De PVV wil met FvD, BVNL en JA21 alles weer open, zonder toegangsbewijzen, en de SGP is evenzeer tegen de coronapas. PVV-voorman Wilders vindt bovendien dat het een demissionair kabinet aan mandaat ontbreekt van alle bezoekers aan horeca, theaters, festivals en sportwedstrijden te eisen dat ze aantonen dat ze gevaccineerd, hersteld of getest zijn. „Dit is 100 procent drang, als je niet drie keer per week een stok in je neus wil”, zegt hij in het debat.

Van D66 mogen ook de nachtclubs na middernacht feestvierders ontvangen. Kamerlid Paternotte wijst op de vaststelling van het Outbreak Management Team (OMT) dat de kans dat iemand besmettelijk virus bij zich draagt twee keer zo groot is na een negatieve sneltest dan na volledige vaccinatie. Doe daarom zoals in Duitsland, vindt Paternotte: „Open de dansvloer na middernacht, maar dan voor wie is gevaccineerd of hersteld.” Niet voor ongevaccineerden dus.

Dat gaat CU sowieso te ver. Kamerlid Bikker vreest de ’tweedeling’ die de pas teweeg kan brengen tussen gevaccineerden en ongevaccineerden. Het is een vorm van dwang, die niet proportioneel is, vindt ook SP-Kamerlid Hijink, die coronapas ziet als middel om de vaccinatiegraad te verhogen. „Je kunt mensen beter overtuigen dan dwingen. Je moet de wijken in, de sportverenigingen, buurthuizen om met mensen in gesprek te gaan.”

Ook de PvdA vindt dat het ’plan-Paternotte’ indruist tegen de kabinetsbelofte om bij de toegangsbewijzen altijd een alternatief te bieden voor vaccinatie - testen dus. Kamerlid Kuiken wil liever een uitzondering voor terrassen, snackbars en sportkantines. Voor haar aanpassingsvoorstel op dit vlak komt waarschijnlijk een meerderheid, met steun van CDA en VVD.

Geen blokkade

En toch: omdat alle partijen zo hun eigen wensen hebben, komt er waarschijnlijk geen blokkade van het kabinetsvoorstel om de coronapas breed in te voeren. De grondslag voor de coronapas, de Tijdelijke Wet Coronatoegangsbewijzen, is er bovendien al sinds afgelopen juni. Als de Kamer de brede invoering tegenhoudt zoals het kabinet die nu voorstelt, blijft de bestaande situatie gelden, waarbij stadions en concertzalen maar op tweederde van hun capaciteit kunnen draaien en de anderhalve meter blijft. Geen aanlokkelijk perspectief.

Coalitiepartij VVD is vooral kritisch over de invoering en de handhaving en de mogelijke problemen met de openbare orde, iets waarvoor gemeenten, politie, OM en boa’s zich ook al beducht tonen. Dilemma bij alle uitzonderingen die de Kamer zal vragen: hoe meer uitzonderingen, hoe ingewikkelder de regeling, hoe complexer de uitvoering.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop