Nieuws/Binnenland
1674951990
Binnenland

Afghanen van legerplaats Harskamp onderweg naar opvang Nijmegen

Exterieur van legerplaats Harskamp.

Exterieur van legerplaats Harskamp.

NIJMEGEN - De ruim zeshonderd Afghaanse vluchtelingen die tijdelijk zijn ondergebracht op legerplaats Harskamp in het gelijknamige Veluwse dorp, verhuizen deze week naar de opvang in Heumensoord bij Nijmegen. Woensdagmiddag arriveren de eerste bussen vanuit Harskamp. De opvang op de legerplaats gaat op 4 oktober dicht, omdat Defensie het oefenterrein zelf weer nodig heeft, aldus het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

Exterieur van legerplaats Harskamp.

Exterieur van legerplaats Harskamp.

In natuurgebied Heumensoord zijn tijdelijke paviljoens gebouwd, die plaats bieden aan maximaal duizend mensen. De tijdelijke bewoners moeten daar voor de winter weer weg zijn, omdat het dan te koud en te onherbergzaam is om in dergelijke paviljoens in de bossen te verblijven, vindt de gemeente Nijmegen.

Vorige week kwamen in het Nijmeegse natuurgebied ook tweehonderd asielzoekers uit andere landen dan Afghanistan, voor wie in het opvangcentrum in Ter Apel geen plaats meer was. Deze mensen zijn intussen naar nieuwe opvangadressen in onder meer Emmen en Goes gebracht.

In Heumensoord verblijven op dit moment ongeveer driehonderd mensen, zegt het COA, van wie een deel al eerder uit Harskamp is gekomen. Als de andere vluchtelingen uit Harskamp hun intrek in Heumensoord hebben genomen, is deze noodopvang bij Nijmegen vrijwel vol. De Immigratie- en Naturalisatiedienst IND heeft zo’n driehonderd evacués in Harskamp in procedure genomen. Deze mensen gaan naar gewone asielzoekerscentra.