Nieuws/Buitenland
1674983223
Buitenland

’Gratie voor Assange als hij zei wie achter hack Democraten zit’

Julian Assange op 1 mei in 2019.

Julian Assange op 1 mei in 2019.

LONDEN - De Amerikaanse president Donald Trump heeft WikiLeaks-oprichter Julian Assange gratie aangeboden als hij zou vertellen wie achter de hack zit van de Democratische Partij in 2016, vlak voor de presidentsverkiezingen. Dat meldt in ieder geval een advocaat van Assange aan de rechtbank in Londen.

Julian Assange op 1 mei in 2019.

Julian Assange op 1 mei in 2019.

Advocaat Jennifer Robinson schrijft aan de rechter dat de Amerikaanse oud-politicus Dana Rohrabacher en Trump-vertrouweling Charles Johnson tijdens een ontmoeting het voorstel aan Assange deden. „Het voorstel van Congreslid Rohrabacher was dat de heer Assange de bron identificeert van de verkiezingspublicaties van 2016 in ruil voor een vorm van gratie”, stelt ze in een verklaring. Het zou volgens haar als een win-winsituatie zijn gepresenteerd, waarin de Australiër „verder met zijn leven” zou kunnen en Trump er politiek van zou profiteren.

De 49-jarige Assange staat sinds deze week voor de rechter in Londen over zijn eventuele uitlevering aan de Verenigde Staten. Daar vervolgt justitie hem onder meer wegens publicatie van geheim materiaal over de oorlog in Afghanistan en Irak via zijn ’klokkenluiderswebsite’.

Ambassade Ecuador

Assange zat jarenlang ondergedoken in de ambassade van Ecuador om een uitlevering te voorkomen, maar vorig jaar liet dat land hem door de Britse politie uit de ambassade verwijderen.

Tijdens de Amerikaanse verkiezingscampagne in 2016 publiceerde WikiLeaks door hackers gestolen e-mails van de Democratische Partij. Die waren schadelijk voor kandidaat Hillary Clinton, die de verkiezingen later vrij onverwacht verloor van Donald Trump, ondanks meer stemmen op de vrouwelijke kandidaat.

Moskou

Amerikaanse inlichtingendiensten vermoeden dat Rusland erachter zit. De oud-FBI-directeur Robert Mueller deed als speciaal aanklager onderzoek naar de Russische beïnvloeding van de verkiezingen. Hij heeft niet kunnen aantonen dat de campagne van Trump destijds met de Russen samenzwoer.