Nieuws/Buitenland
1676167178
Buitenland

Belgische horeca maand dicht, avondklok in hele land

De horecazaken in België zullen vier weken de deuren moeten sluiten. Dat hebben de federale en gewestelijke topministers volgens Belgische media besloten. De maatregel gaat waarschijnlijk maandag in en zou na twee weken geëvalueerd worden.

Dit zijn de verdere maatregelen:

HORECA

Het moeilijkste discussiepunt was de aanpak in de horeca. Er gingen verschillende stemmen op om de sector helemaal te sluiten, anderen wilden de sector liever nog ontzien. Toch werd beslist om over te gaan tot de sluiting: restaurants en cafés moeten vanaf maandag voor minstens vier weken toe. Er zou een premie komen voor de getroffen zaken.

NACHTKLOK

Een nieuwe maatregel is die van de nachtklok. In navolging van buurland Frankrijk zal ook in België een straatverbod gelden van middernacht tot vijf uur ’s ochtends. Dat werd aan Het Nieuwsblad bevestigd.

SOCIALE CONTACTEN

Sociale contacten worden opnieuw beperkt tot één „knuffelcontact.” Dat betekent dat de Belgen buiten hun gezin om nog met maximaal één persoon in nauw contact mogen komen. Andere mensen zien mag, al moet men dan steeds een afstand van anderhalve meter bewaren of indien dat niet mogelijk is een mondkapje dragen. Een forse inperking: tot nog toe was het toegestaan om met drie personen nauw contact te hebben.

De maatregelen zijn „hard”, erkent premier De Croo. Maar ze zijn nu eenmaal „noodzakelijk.”

De belangrijkste betrokken ministers uit de zes Belgische regeringen bogen zich vrijdag over nieuwe maatregelen omdat het virus in België almaar sneller om zich heen grijpt. De nieuwe regels zullen die „dramatische” cijfers nog niet meteen keren, waarschuwde De Croo. De komende dagen zal het aantal besmettingen nog „pijlsnel” blijven oplopen. „De komende weken zullen zeer moeilijk worden, maar als we erger willen voorkomen moeten we nu actie ondernemen.”