Nieuws/Binnenland
1676391700
Binnenland

Man die op Mallorca overleed na geweld kwam uit Waddinxveen

PALMA DE MALLORCA - De Nederlander die zondag overleed aan zijn verwondingen nadat hij vorige week zwaar was mishandeld op Mallorca, was een 27-jarige man uit Waddinxveen. Dat bevestigt het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De politie op het eiland meldde dat het slachtoffer in Playa de Palma in elkaar werd geslagen en eenmaal op de grond herhaaldelijk tegen het hoofd geschopt werd, waardoor hij hersenletsel opliep. De afdeling moordzaken van de politie onderzoekt de zaak en wil dat Nederland acht verdachten uitlevert aan Spanje.

Die zouden, samen met een negende landgenoot, het geweld op hun kerfstok hebben. Dit negental maakte deel uit van een groep van dertien landgenoten in de leeftijd van 18 tot 20 jaar. Zij zouden in de nacht van dinsdag op woensdag doelbewust geweld zijn gaan plegen aan het strand nadat ze al wegens wangedrag uit een café waren gezet.

Negen van hen vielen de vijf Nederlandse toeristen aan en sloegen op de vlucht. Ze hadden een villa gehuurd in Llucmajor ten zuidoosten van Palma de Mallorca en verlieten dat huis twee dagen na de geweldplegingen, toen ze merkten dat de politie hen op het spoor was. Die was net te laat om te voorkomen dat acht jongemannen snel het vliegtuig terug naar Nederland pakte. Eén van hen moest iets later een vliegtuig nemen omdat hij de sleutel van de huurwoning ging terugbrengen. Op het vliegveld is hij vrijdag gearresteerd.

De Spaanse politie heeft naar eigen zeggen negen geweldplegers met eigen camerabeelden geïdentificeerd en gaat Nederlandse collega’s om aanhouding van de overige acht vragen.

Internationaal arrestatiebevel

Tegen de anderen is een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd. Volgens Spaanse media heeft de politie op Mallorca de Nederlandse politie verzocht de acht nu op te pakken. Volgens een woordvoerder van de politie was dat officiële verzoek maandagochtend nog niet binnengekomen. „Daarna kan pas worden bepaald welke eenheid de verdachten gaat oppakken”, aldus de woordvoerder.

Spaanse media melden dat de lijkschouwing van het 27-jarige slachtoffer iets langer duurt dan normaal, omdat zijn familie eenmaal aangekomen op Mallorca zijn lichaam voor orgaandonatie ter beschikking heeft gesteld.

Weet je meer over het incident? Gebruik onze WhatsApp-tiplijn: +31613650952 - ook voor het sturen van foto’s en video’s.