Nieuws/Buitenland
1677675
Buitenland

’Opgepast! Overstekende illegalen’

Ophef om ’verkeersborden’ extreemrechtse partij Voorpost

JABBEKE - De extreemrechtse Vlaams-nationalistische partij Voorpost is een opmerkelijke campagne gestart. De organisatie heeft langs negentien snelwegopritten affiches gehangen met daarop de tekst ’Opgepast! Overstekende illegalen’.

Enkele weken geleden werd een Ethiopiër die wegvluchtte voor de politie in Jabbeke aangereden op de snelweg. De bestuurder van die wagen, Brigitte Vyvermans, was enorm geschrokken. „Het was donker en plots rende die man voor mijn auto. Hij was dan nog eens donker gekleed ook. Achter mij reden wagens, dus een noodstop was geen optie. Ik wilde uitwijken, maar het was alsof we allebei dezelfde kant kozen om elkaar te ontwijken. Het was een enorme knal”, zegt ze tegen Het Nieuwsblad.

Voor de 39-jarige Ethiopiër kwam hulp te laat. Hij overleed ter plaatse. Vyvermans zal mogelijk moeten opdraaien voor al de kosten van het ongeval. De verzekering wordt er waarschijnlijk niet bijgehaald. Eenzelfde ongeval deed zich eerder al voor op de E40 ter hoogte van Mannekesvere.

Zeer spijtig

Voorpost grijpt die incidenten aan om een affichecampagne op te starten. Op negentien plaatsen aan meerdere opritten langs de E40 en de A10 richting de grens met Frankrijk en Calais hingen ze affiches omhoog met daarop „Opgepast! Overstekende illegalen.” De extreemrechtse organisatie wil daarmee automobilisten waarschuwen dat ’overstekende illegalen’ wel degelijk een gevaar vormen, zo legt Voorpost in een Facebookpost uit.

Zeker in Jabbeke wordt de snelwegoprit al jaren gebruikt door migranten die daar aan boord willen raken van een vrachtwagen om zo het Verenigd Koninkrijk te bereiken. De politie zal de ’verkeersborden’ van Voorpost weghalen.