Nieuws/Buitenland
1678145008
Buitenland

Voortvluchtige verdachte van genocide in Rwanda is al in 2006 gestorven

DEN HAAG - Protais Mpiranya, die al jaren gezocht wordt vanwege zijn vermeende rol in de Rwandese genocide van 1994, blijkt in 2006 te zijn gestorven in Zimbabwe. Dat meldt de openbaar aanklager van een internationaal strafhof in Den Haag dat het werk van het Rwanda-tribunaal in de Tanzaniaanse stad Arusha afrondt.

Mpiranya zou een vooraanstaande leider zijn geweest van de Rwandese genocide van 1994 tegen de Tutsi-bevolking en werd in 2000 door het Rwanda-tribunaal aangeklaagd. Hij werd beschuldigd van genocide, medeplichtigheid aan genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden. Hij werd ook verantwoordelijk geacht voor de moorden op onder anderen de Rwandese premier Agathe Uwilingiyimana en tien Belgische VN-vredeshandhavers. Door zijn dood is de zaak tegen hem nu gesloten.

Het tribunaal vervolgt nog steeds andere vermeende hoofdrolspelers in de Rwandese genocide. Zo is het proces tegen Felicien Kabuga, aangeklaagd voor genocide en het aanmoedigen daarvan via een radiozender, nog altijd gaande. Met de bevestiging van de dood van Mpiranya zijn er slechts vijf voortvluchtige verdachten over die onder de jurisdictie van het Rwanda-tribunaal vallen.