Nieuws/Binnenland
1678699529
Binnenland

OM eist celstraffen en tbs tegen ’Rolexbende’

Verdachten: Mound B., Mounir C., Oussama A. en Imram K. tijdens een eerdere zitting in de strafzaak.

Verdachten: Mound B., Mounir C., Oussama A. en Imram K. tijdens een eerdere zitting in de strafzaak.

AMSTERDAM - Tegen drie verdachten, die zich in 2018 en 2019 rond Amsterdam-Zuid schuldig zouden hebben gemaakt aan gewelddadige berovingen van peperdure horloges, zijn hoge gevangenisstraffen geëist. De officier van justitie wil twee mannen zes jaar opsluiten plus tbs met dwangverpleging. De jongste van het trio hoorde zeven jaar gevangenisstraf tegen zich eisen.

Verdachten: Mound B., Mounir C., Oussama A. en Imram K. tijdens een eerdere zitting in de strafzaak.

Verdachten: Mound B., Mounir C., Oussama A. en Imram K. tijdens een eerdere zitting in de strafzaak.

Vooral het excessieve geweld dat de Amsterdammers Mourad B. (29), Mounir C. (25) en Oussama A. (20) hanteerden en die heel Zuid deed vrezen, was reden voor de officier om hoge straffen te eisen. ,,In 2018 en 2019 was er maar één gesprek in Amsterdam-Zuid: is er een Rolexbende actief of niet?”, vatte zij samen. Er was veel angst op straat en mensen lieten hun horloges thuis, want niemand wilde in handen vallen van deze gewelddadige bende.

Niet de minsten werden slachtoffer van de harde en agressieve berovingen: René van Dam, de vader van presentatrice Nicolette van Dam, Estelle Cruijff, de broer van de kapper Hanni Hanna, die vele bekende voetballers knipt, en de zoon van ondernemer Sabah Nissan behoorden tot de slachtoffers. Ook Robert Moszkowicz werd beroofd, maar zijn horloge bleek een nep-Rolex.

De bende werd afgeluisterd door de politie. Zo kwamen er nog veel meer potentiële slachtoffers in beeld. De verdachten wilden ook de klok van Ajax-aanvoerder Dusan Tadic en diens ploeggenoten. PSV’ers waren ook aantrekkelijk als potentiële slachtoffers. Uit afgeluisterde gesprekken bleek het ,,alleen vervelend dat die helemaal in de buurt van Eindhoven verbleven”.

René van Dam

Van alle berovingen en mishandelingen in en rond Amsterdam-Zuid werd die op René van Dam getoond in de rechtszaal. De bekende slager aan de Cornelis Schuytstraat werd bijna uit het leven geslagen. Van achteren werd hij meedogenloos op zijn kaak gerost. Twee tanden vlogen gelijk uit zijn mond, zes waren niet meer te redden en zijn kaak was verbrijzeld. Later werd in het ziekenhuis ook nog een schedelbasisfractuur geconstateerd. Terwijl hij hulpeloos op straat lag in een plas bloed, renden de andere leden van de Rolexbende op hem af en gristen zijn Rolex van zijn pols.

Hoewel andere slachtoffers misschien niet met zulke rampzalige gevolgen kampen als Van Dam, moest de officier van justitie de term posttraumatische stressstoornis (PTSS) voor hem en vele anderen meerdere malen in haar mond nemen. Want de leden van de Rolexbende, die in verschillende samenstellingen en ook met anderen opereerden, gebruikten zoveel geweld dat de slachtoffers dachten dat zij het er niet levend vanaf zouden brengen.

Openhartige minderjarige verdachte

Mourad B., Mounir C. en Oussama A. waren stuk voor stuk actief als kickboksers. Ook hebben zij zich jarenlang op het criminele pad begeven. Sommige van de delicten die zij in 2018 en 2019 pleegden, werden ook toegegeven in de rechtbank de afgelopen dagen.

De drie verdachten werden bij het roven van de Rolexen meermalen geassisteerd door een toentertijd minderjarige verdachte, die er de afgelopen dagen ook bijzat in de rechtbank. Deze jongeman, die tegenwoordig volwassen is, was opvallend openhartig tegenover de rechters. Ook bij de politieverhoren vertelde hij eerder over de zaken waar hij bij betrokken was.

Dat leek een doorn in het oog van de andere drie, die zich liever op hun zwijgrecht hadden beroepen. Door alle bewijzen van de ovc-gesprekken, dna en de bekentenissen van de jongste, werden de drie oudsten bijna gedwongen te bekennen.

De zaak tegen de jongste is overigens nog niet helemaal afgerond. Hij zal pas op 3 november horen welke straf tegen hem wordt geëist. De rechters doen vermoedelijk in december pas uitspraken in alle zaken.