Nieuws/Binnenland
1678747355
Binnenland

Willem Engel doet aangifte tegen Belgische viroloog Van Ranst

Willem Engel (archiefbeeld, 21 februari 2021)

Willem Engel (archiefbeeld, 21 februari 2021)

AMSTERDAM - Het aanhoudende conflict tussen coronascepticus Willem Engel en de Belgische topviroloog Marc van Ranst dijt steeds verder uit. Na een reeks beschuldigingen over en weer ligt er nu ook een aangifte van smaad en laster op tafel. Die komt van Willem Engel, omdat hij vindt dat Van Ranst hem in de media vergelijkt met een terrorist en een virusontkenner, meldt de Stentor.

Willem Engel (archiefbeeld, 21 februari 2021)

Willem Engel (archiefbeeld, 21 februari 2021)

Volgens Engel heeft de viroloog zich in een interview met het Financieele Dagblad schuldig gemaakt aan strafrechtelijke uitingen. In het artikel stelt Van Ranst dat hij „niet met extreemrechtse mensen en virusontkenners in debat gaat.” „Dat heeft geen enkele zin. Ik vind dat zo’n Willem Engel in Nederland veel te veel de ruimte krijgt, terwijl zijn kennis over het virus nihil is”, stelt Van Ranst.

In een toelichting benadrukt de Belgische viroloog dat hij met ’extreemrechts’ niet Willem Engel bedoelt. Dat gaat er bij de Viruswaarheid-voorman niet in. „Er wordt gepoogd een beeld te scheppen waarmee ik als persoon en de beweging in het algemeen in een kwaad daglicht worden gezet”, stelt hij. „Hij beschuldigt mij indirect dat ik extremistisch ben en een wapen zou trekken. Dit vat ik als een persoonlijke belediging op.” Engel benadrukt ook geen virusontkenner te zijn, maar scepticus.