Nieuws/Buitenland
1680096702
Buitenland

’Seksueel misbruik en geweld bij SOS Kinderdorpen’

Vlaggen van SOS kinderdorpen.

Vlaggen van SOS kinderdorpen.

WENEN - Kinderen en jongeren die worden opgevangen door de wereldwijde organisatie SOS Kinderdorpen zijn in twintig landen het slachtoffer geworden van geweld en seksueel misbruik. Er is onderzoek gedaan naar 22 gevallen in vijftig instellingen tussen de jaren 90 en het recente verleden, dat maakte een zegsman van de Duitse tak in München bekend.

Vlaggen van SOS kinderdorpen.

Vlaggen van SOS kinderdorpen.

Volgens de Oostenrijkse tak gaat het om zorginstellingen in Afrika en Azië. Het aantal slachtoffers zou vrij klein te zijn.

De internationale koepelorganisatie gaf geen details over het aantal gedupeerden, de getroffen landen en de aard van het geweld en misbruik. Er komt een onafhankelijk onderzoek en een steunfonds voor de slachtoffers. Er werden ook andere misstanden ontdekt, zoals corruptie en verduistering. De voorzitter van SOS Kinderdorpen Internationaal, Ingrid Maria Johansen, excuseerde zich bij „de kinderen en jongeren die schade hebben geleden.”

’Klachten niet serieus genomen’

Volgens de Duitse woordvoerder zijn meldingen van misbruik niet serieus genoeg genomen, werden kinderen en getuigen niet geloofd en daders niet voor de rechter gebracht.

SOS Kinderdorpen helpt vooral kinderen die niet door de ouders kunnen worden verzorgd wegens armoede of huiselijk geweld. De organisatie biedt onderdak aan 65.000 kinderen in 137 landen en ondersteunt nog eens 347.000 mensen met sociale programma’s. Volgens het laatste jaarverslag bedroegen de inkomsten uit donaties en overheidssteun in 2019 1,4 miljard euro.