Nieuws/Buitenland
1680199818
Buitenland

Autoriteiten VS bezorgd over coronabesmettingen onder betogers

Demonstraties in New York.

Demonstraties in New York.

NEW YORK - De Amerikaanse autoriteiten maken zich zorgen dat het coronavirus sneller om zich heen kan grijpen tijdens de massale betogingen tegen politiegeweld. Topman Robert Redfield van gezondheidsdienst CDC riep betogers op serieus te overwegen zich te laten testen op het virus, vooral als ze actie hebben gevoerd in stedelijke gebieden waar de uitbraak nog niet onder controle is.

Demonstraties in New York.

Demonstraties in New York.

De VS zijn al dagen in de greep van soms gewelddadige protesten tegen politiegeweld en racisme. Het land heeft wereldwijd echter ook de hoogste aantallen coronadoden en -besmettingen gemeld.

Daarom maakt ook gouverneur Andrew Cuomo van het zwaar getroffen New York zich zorgen. „Ik ben niet het nerveuze type, maar ik kijk naar de aantallen”, zei de Democraat. Er hebben volgens hem naar schatting zo’n 30.000 mensen gedemonstreerd in zijn staat.

„Ze dragen vaak wel mondkapjes, maar er is geen sprake van social distancing”, zei Cuomo. „De politie staat recht tegenover ze. Als je bij een protest was, laat je dan alsjeblieft testen.”

De autoriteiten in Chicago kwamen eerder al met een vergelijkbare boodschap. Daar kregen mensen het verzoek veertien dagen in thuisisolatie te gaan als ze hadden deelgenomen aan betogingen.