Nieuws/Buitenland
1680264980
Buitenland

Gevaccineerde reizigers vanaf 8 november welkom in VS

WASHINGTON - De Verenigde Staten openen op 8 november de grenzen voor reizigers die volledig zijn ingeënt tegen Covid-19. Mensen kunnen dan weer met vliegtuigen of via land de VS binnengaan.

De reizigers moeten voor vertrek met het vliegtuig een vaccinatiebewijs laten zien en ook een recente testuitslag die aantoont dat ze niet besmet zijn met het coronavirus. Het moet gaan om vaccins die zijn goedgekeurd door de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Dat betekent dat een inenting met bijvoorbeeld het AstraZeneca-vaccin, dat in de VS niet wordt gebruikt, geldig is als ’entreebewijs’.

De test moet niet langer dan 72 uur voor aankomst zijn afgenomen. Ook moeten reizigers desgevraagd delen met wie ze contact hebben gehad.

De Amerikanen voerden aan het begin van de pandemie een streng inreisbeleid in, waardoor het momenteel vrijwel onmogelijk is om naar het land af te reizen zonder Amerikaans paspoort of verblijfsvergunning. Ze kondigden in september al aan dat gevaccineerden uit een groot deel van Europa „begin november” weer naar de VS zouden kunnen komen.