Nieuws/Buitenland
1680389026
Buitenland

Mogelijk nieuwe Franse sancties tegen Turkije

PARIJS - Frankrijk zinspeelt op nieuwe sancties tegen Turkije. Dat zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian in een interview met radiozender Europe 1. Over hoe de mogelijk sancties tegen Ankara eruit moeten zien, deed de minister geen uitspraken.

De relatie tussen Frankrijk en Turkije is al langer gespannen. De recente aankondiging van de Franse president Emmanuel Macron om strenger op te treden tegen extreme islamitische organisaties na recente aanslagen viel slecht in Ankara. De Turkse president Recep Tayipp Erdogan heeft opgeroepen tot een boycot van Franse producten omdat hij Macron een islamvijandige houding verwijt. Volgens Le Drian heeft Erdogan zich schuldig gemaakt aan „onaanvaardbare verklaringen van geweld” en het uitslaan van haatdragende taal.

Woensdag besloot Frankrijk de ultranationalistische Turkse groepering Grijze Wolven te verbieden. Erdogan bestempelde het verbod als „provocatie” en zijn ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwde dat er een „zo stevig mogelijke” reactie zal volgen.