Nieuws/Buitenland
1680798
Buitenland

VS: Turkije mag zijn grenzen beschermen

Recep Tayyip Erdogan (r) en Rex Tillerson (l)

Recep Tayyip Erdogan (r) en Rex Tillerson (l)

ANKARA - De Verenigde Staten erkennen dat Turkije het recht heeft zijn grenzen te beschermen. Dat heeft de Amerikaanse minister Tillerson (Buitenlandse Zaken) vrijdag gezegd na overleg in de Turkse hoofdstad Ankara. Tillersons Turkse collega Cavusoglu zei dat er stappen zijn genomen om de onderlinge banden te verbeteren. Die staan de afgelopen weken onder spanning.

Recep Tayyip Erdogan (r) en Rex Tillerson (l)

Recep Tayyip Erdogan (r) en Rex Tillerson (l)

Tillerson is twee dagen op bezoek en heeft onder meer ’open en productief’ gesproken met president Erdogan. Tillerson benadrukte dat beide landen hetzelfde doel hebben in Syrië, namelijk het verslaan van IS, meer veiligheid brengen in een onafhankelijk en herenigd Syrië.

Ook Ankara zei dat er wordt gewerkt aan het weer normaliseren van de betrekkingen tussen de twee landen. Die zijn de laatste tijd gespannen, onder meer door een Turkse militaire operatie tegen de Koerdische YPG in het noordwesten van Syrië. Die vocht met steun van Amerika tegen IS. Ankara beschouwt de YPG echter als een terroristische groepering.

’Offensief Manbij uitbreiden’

Turkije wil zijn offensief uitbreiden naar de eveneens door de Koerden gecontroleerde plaats Manbij. Daar hebben de Verenigde Staten echter eigen troepen gestationeerd die samenwerken met Koerdische strijders. Ankara wil de Amerikanen daar weg hebben.