Nieuws/Buitenland
1681587517
Buitenland

Peruaanse politica Fujimori mag vrijkomen op borgtocht

LIMA - De Peruaanse oppositieleider Keiko Fujimori kan vrijkomen op borgtocht. Dat heeft het hooggerechtshof in het land donderdag bepaald. Fujimori werd de afgelopen drie maanden vastgehouden vanwege het witwasonderzoek tegen haar.

Dat onderzoek maakt deel uit van een corruptiezaak die draait om de financiering van haar verkiezingscampagne om president te worden. Aanklagers zeiden eerder dat ze een criminele organisatie leidde en miljoenen dollars ontving van de Braziliaanse bouwgigant Odebrecht tijdens haar verkiezingscampagne in 2011. Fujimori ontkent de beschuldigingen.

Fujimori zou nog twaalf maanden cel moeten uitzitten hangende het onderzoek. Haar advocaten gingen met succes in hoger beroep om dat te voorkomen. De politica kan binnen enkele dagen vrijgelaten worden zodra de borgsom van 70.000 soles (ongeveer 19.000 euro) is betaald. Eenmaal op vrije voeten mag zij hoofdstad Lima echter niet verlaten zonder toestemming en heeft zij een meldplicht.

Eerder bracht Fujimori al vijftien maanden door in de gevangenis in afwachting van het onderzoek. In november werd zij vrijgelaten, omdat het volgens het hof te lang duurde voordat er een concrete aanklacht lag. In januari moest zij echter weer terug de cel in, nadat de aanklagers in hoger beroep gingen tegen dat besluit.

Fujimori is de dochter van de autoritaire Peruaanse ex-president Alberto Fujimori, die een 25-jarige gevangenisstraf uitzit voor mensenrechtenschendingen en corruptie.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo