Nieuws/Buitenland
1682254
Buitenland

Haïtiaanse doet boekje open

Seksbeluste Oxfambaas beloofde meisje (16) gouden bergen

Roland van Hauwermeiren ontkende seks met prostituees, maar nu spreekt een 16-jarige zich toch uit.

Roland van Hauwermeiren ontkende seks met prostituees, maar nu spreekt een 16-jarige zich toch uit.

Port au Prince - Oxfambaas Roland Van Hauwermeiren had zes maanden lang wekelijks seks met een minderjarige vrouw. Hij betaalde de Haïtiaanse tussen de 79 en 158 euro per keer. Bovendien beloofde hij een vakantie en een baan, die nooit kwamen. „Ik had het geld nodig om mijn baby eten te geven.”

Roland van Hauwermeiren ontkende seks met prostituees, maar nu spreekt een 16-jarige zich toch uit.

Roland van Hauwermeiren ontkende seks met prostituees, maar nu spreekt een 16-jarige zich toch uit.

Dat vertelt een nu 23-jarige vrouw die vanaf haar zestiende het bed deelde met de ontslagen topman van de Engelse tak van Oxfam Novib.

De 68-jarige Van Hauwermeieren ’bezocht’ haar zes maanden lang twee keer per week, zo vertelt ze in de Daily Mail. De Haïtiaanse ontmoette hem ooit toevallig op straat.

De Belg stond toen aan het hoofd van de Oxfam-missie die hulp verleende na de vreselijke aardbeving van 2010, die 220.000 doden eiste en 1,5 miljoen mensen dakloos achterliet.

Van Hauwermeiren woonde destijds in een landhuis met zwembad op de top van een heuvel die bekendstond als het ‘Adelaarsnest’. Oxfam betaalde 1.690 euro per maand voor het optrekje.

„Ik kon geen nee zeggen, want ik had het geld nodig om mijn baby eten te geven”.

De vrouw die anoniem wil blijven, vertelt verder dat Roland misbruik van haar en van de situatie heeft gemaakt. „Ik heb het gevoel dat hij me uitbuitte. Hij had me gewoon kunnen helpen zonder me geld te geven om seks met hem te hebben. Als ik nu aan hem denk, besef ik dat hij een zieke man was.”

Volgens de vrouw hadden ze zeker “honderden keren” seks. „Hij beloofde mij en mijn nichtje dat hij ons mee zou nemen op vakantie naar de Dominicaanse Republiek en dat hij ons aan een baan zou helpen in Amerika”. Dat gebeurde nooit. „Hij had ons moeten helpen, maar hij maakte de situatie nog erger.”

De jonge vrouw kwam uit een gezin met acht kinderen en was 15 jaar toen de aardbeving toesloeg. Ook het huis van haar familie werd verwoest.

„Een maand na de geboorte van mijn zoon belde hij me op en vertelde hij me dat hij me kon helpen. Hij vroeg me langs te komen en bood geld voor seks. Hij betaalde me daar tussen de 100 en 200 dollar voor. Als ik aankwam, zette hij elke keer een dvd van Playboy op. Zelfs als hij naar iets anders aan het kijken was”, aldus de vrouw tegen de Mail.

Van Hauwermeiren zelf ontkent dat hij met prostituees sliep tijdens de anderhalf jaar in Haïti. Hij gaf wel toe dat hij een relatie had met een volwassen plaatselijke vrouw, maar zegt dat hij haar nooit betaalde voor seks. „Een fout waar ik me diep voor schaam. Al was het een gewone relatie met een volwassen, eerbare vrouw, geen prostituee”, verklaarde hij.