Nieuws/Binnenland
1683086408
Binnenland

Topatleet Roelf B. veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf

BOEDAPEST - De 22-jarige Roelf B. en de 23-jarige Gert-Jan N. krijgen vijf jaar cel voor drugshandel op het Hongaarse festival Sziget. De rechtbank in de Hongaarse hoofdstad Boedapest veroordeelde de jeugdvrienden omdat ze tijdens het grote muziekfestival vanuit hun tent drugs met een straatwaarde van 300.000 euro verkochten.

De twee bekenden maandagochtend schuld en aanvaardden een strafvoorstel voor respectievelijk acht en tien jaar van het Openbaar Ministerie. De rechter vonniste lager. Ze kunnen na twee derde van hun straf om vrijlating vragen, zei hij. Daarna mogen ze vier jaar lang Hongarije niet in.

Het Hongaarse OM heeft aangekondigd in hoger beroep te gaan. De jeugdvrienden mogen onder huisarrest de uiteindelijke uitspraak afwachten. Roelf B. en Gert-Jan N. beloofden de rechter dat ze niet naar Nederland zouden vluchten. De definitieve uitspraak komt volgens de advocaat van Gert-Jan N. eind dit jaar. Ondanks de onzekerheid was hij blij met het vonnis van de rechtbank. „Vijf jaar is de minimumstraf. Ze hadden wel twintig jaar of levenslang kunnen krijgen.”

Gebalde vuist

De advocaten van de Nederlanders omschreven de drugsverkoop als een amateuristische actie ingegeven door het tolerante Nederlandse drugsbeleid. De rechter ging daar niet in mee. „Handel in drugs is in elk land illegaal.” Maar hij zei dat hij toch voor lagere straffen had gekozen omdat zij geen strafblad hadden en schuld hadden bekend. „U krijgt dezelfde straf omdat u dezelfde verantwoordelijkheid had”, zei hij.

De aanwezige familie reageerde opgelucht op de straf. Volgens Telegraaf-verslaggever Marcel Vink, die in de rechtbank is, stak een van hen een gebalde vuist op.

B. ’s vader huilde toen hij zei dat de sportcarrière van zijn 22-jarige zoon nu ten einde is. „Maar er is meer dan het podium. Ik ben trots op hem dat hij niet wegliep van het nemen van zijn verantwoordelijkheid voor zijn daden.”

Excuses

De twee vrienden boden eerder maandag hun excuses aan. „Ik ben een gedisciplineerde atleet. Ik besefte niet de gevolgen van mijn actie. Maar nu zie ik die en ik heb er heel veel spijt van”, zei B. in de rechtszaal. „Ik wil graag mijn excuses aanbieden aan Hongarije en het leed dat ik veroorzaakt heb. Ik hoop dat ik een kans krijg om aan mijn toekomst te werken.”

De verdachten vroegen de rechtbank om hen „humaan” te behandelen. Ook maakten ze duidelijk hun straffen in Nederland te willen uitzitten.

Gert-Jan N. liet weten: „Ik hoop in de toekomst meer terug te doen voor de samenleving. Ik wil mijn excuus aanbieden voor het leed dat ik veroorzaakt heb. Ik heb hier echt heel veel spijt van en dit was mijn eerste en laatste keer.”

B. en N. werden tijdens het grote muziekfestival betrapt met 6700 xtc-pillen en 20 kilo joints, die ze vanuit hun tent verkochten. Ze hadden 5000 gedrukte prijslijsten met daarop ook telefoonnummers.

Atletiek

B. kwam 2,5 jaar geleden in beeld als een talent op de sprintnummers. Hij mocht in de zomer van 2017 meedoen aan het EK voor landenteams in Lille. De sprinter van AV Jahn II uit Stadskanaal kreeg daarna een uitnodiging van de Atletiekunie om op Papendal te komen trainen. Hij kon echter niet doorbreken naar de nationale top. Bij gebrek aan progressie stopte hij, maar begin vorig jaar keerde hij terug in het wedstrijdcircuit.

Op de NK indoor vorig jaar in februari in Apeldoorn eindigde hij als vierde op de 60 meter. In de halve finales liep hij met 6,73 een persoonlijk record. Op de website van AV Jahn II werd Roelf B. nog gefeliciteerd met deze „geweldige prestatie.” Zijn laatste officiële wedstrijden liep hij eind juli 2019 bij de NK in Den Haag. Op de 100 meter eindigde hij als zevende (10,68).