Nieuws/Binnenland
1683452674
Binnenland

Bijna 7000 nieuwe coronagevallen, gemiddelde daalt

Mensen worden getest op het coronavirus in een teststraat in Dordrecht.

Mensen worden getest op het coronavirus in een teststraat in Dordrecht.

BILTHOVEN - Voor de tweede dag op rij komt het aantal nieuwe coronagevallen net onder de 7000 uit. Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend zijn 6945 positieve tests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Mensen worden getest op het coronavirus in een teststraat in Dordrecht.

Mensen worden getest op het coronavirus in een teststraat in Dordrecht.

Vorige week woensdag waren er meer dan 10.000 nieuwe gevallen.

Daling

De 6945 positieve tests zijn een fractie hoger dan het cijfer van dinsdag, maar aanzienlijk lager dan dat van maandag. Doorgaans ligt het aantal nieuwe gevallen op maandagen en dinsdagen juist laag, waarna het vanaf woensdag oploopt.

Het RIVM zei dinsdag het begin van een stabilisatie te zien en dat het aantal gevallen in de loop van deze week zou kunnen gaan dalen. Bijna twee weken geleden nam het kabinet maatregelen om de explosieve stijging van het aantal coronagevallen te stoppen. Als die werken, zou dat vanaf nu te zien moeten zijn.

In de afgelopen zeven dagen zijn 66.220 mensen positief getest. Dat komt neer op gemiddeld 9460 nieuwe gevallen per dag. In de week tot en met maandag waren er gemiddeld meer dan 10.000 positieve tests in een dag.

De grote steden:

In Amsterdam kwamen afgelopen etmaal 556 besmettingen aan het licht. Voor de hoofdstad is dat het laagste aantal in twee weken tijd. Precies een week geleden kregen meer dan 1200 Amsterdammers te horen dat ze het coronavirus hebben opgelopen.

Rotterdam noteerde 450 positieve tests. Daarna volgen Den Haag (194), Utrecht (143), Groningen (131) en Eindhoven (110). In vijf gemeenten was er geen enkele positieve test.

Situatie in ziekenhuizen

Ziekenhuizen hebben in de afgelopen 24 uur 65 nieuwe coronapatiënten opgenomen op verpleegafdelingen. Op de intensive cares kwamen 13 mensen binnen die ernstig ziek zijn geworden nadat ze het virus hadden opgelopen. Omdat ook mensen het ziekenhuis verlaten, steeg de totale bezetting slechts licht.

In totaal liggen nu 428 patiënten in het ziekenhuis met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 13 meer dan dinsdag.

Drie coronadoden

Het aantal sterfgevallen door corona steeg met drie. Het gaat om inwoners van Den Haag, Eindhoven en Opsterland. Wanneer een coronapatiënt overlijdt, kan het een tijdje duren voordat dit is verwerkt en geregistreerd, dus het wil niet zeggen dat deze drie personen in de afgelopen 24 uur zijn overleden.

In de afgelopen zeven dagen zijn zestien sterfgevallen genoteerd, gemiddeld iets meer dan twee per dag. Dat is het hoogste niveau in ruim twee weken.

Sinds het begin van de uitbraak, bijna anderhalf jaar geleden, zijn meer dan 1,8 miljoen Nederlanders positief getest. Van iets meer dan 17.800 mensen is zeker dat ze aan het coronavirus zijn overleden. De werkelijke aantallen liggen hoger.