Nieuws/Binnenland
168404
Binnenland

Geschiedenis examen vmbo geen verrassing

Denise, Sonja, Dylan, Bas en Annick (vlnr)

Denise, Sonja, Dylan, Bas en Annick (vlnr)

Voor de vmbo’ers die het lezen van teksten lastig vinden, was het examen geschiedenis dinsdagmorgen bepaald geen eitje. „Veel leeswerk. Erg talig. Voor leerlingen die moeite hebben met de Nederlandse taal zal dit een zwaar examen zijn geweest”, vat vakdocent Sonja Mulderij het samen.

Denise, Sonja, Dylan, Bas en Annick (vlnr)

Denise, Sonja, Dylan, Bas en Annick (vlnr)

Het vele leeswerk in het vmbo-examen geschiedenis van vanmorgen, kan de niet-talige leerling nog wel eens opbreken. Maar toch heeft docente Mulderij van het Alkmaarse Jan Arentsz er vertrouwen in: ,,Ze staan er gelukkig allemaal best goed voor. We hebben dit jaar drie sterke geschiedenisklassen.”

Ze vervolgt: ,,Voor leerlingen die moeite hebben met de Nederlandse taal zal dit een zwaar examen zijn geweest. Verder is het geen verrassend of moeilijk examen.”

Dan hadden de havisten, die dinsdagmiddag economie aflegden, het zwaarder. ,,Als ik ergens op zak, dan is het hierop. Het was zo moeilijk en ik ben er best goed in. Ging met een 7 voor de schoolexamens het eindexamen in,” zegt Fleur Buijsman.

Vmbo’er Bas over geschiedenis: ,,Soms schreef ik wel een kwart kantje vol bij één vraag. Ik vond het wel te doen en was niet zo zenuwachtig.” Denise heeft een heel andere ervaring: ,,Ik barstte van de stress. En ik vond het moeilijk. Het was ook zoveel leerwerk met al die jaartallen. Ik wist ook niet alles.”

,,Eén vraag over de relatie tussen India en Engeland staat niet in de examenstof, meent docent Mulderij. ,,Maar door andere antwoorden uit te sluiten, konden de leerlingen op het juiste antwoord uitkomen. Wel jammer dat er niets is gevraagd over de eerste president van de republiek Indonesië. Op Soekarno is veel op geoefend en vragen over hem komen eigenlijk elk jaar terug.”

Vraag 28 over Ben Goerion, de eerste premier van Israël, kwam uit de lucht vallen voor Annick. ,,Voor mij was de stof over Israël en Palestina onbekend. Maar verder viel het examen mij mee.”

Dylan, die straks naar de Koninklijke Marechaussee gaat, vond eigenlijk alleen de vragen over de Tweede Wereldoorlog interessant. ,,Met staatsinrichting of de geschiedenis van verre landen heb ik echt niets. Dit examen is heel goed gegaan. Wel jammer dat er weinig over personen uit de geschiedenis is gevraagd, dara had ik hard op geleerd.”

De vwo’ers maakten aardrijkskunde, waarbij een vraag over de gasboringen in Groningen en de schade aan huizen erg actueel was. Maar de meesten bleven haken bij vraag 5, waarbij een kaart over Coca Cola in de atlas editie 54 niet te vinden was. ,,Ik dacht dat ik het zelf moest verzinnen. Maar nu hoor ik dat de kaart in editie 53 wel staat terwijl 54 verplicht was dit jaar,” zegt kandidaat Amber. Bij het LAKS komen dan ook veel klachten binnen over deze vraag. Verder vindt Amber dat het examen wel te doen was. ,,Aardrijkskunde is zo’n vaag vak. En ook zo saai. Dat gedeelte over de rivier de IJssel boeit me niet. Ik kon in deze atlas trouwens ook niet de plaats Veessen vinden.”

De klachtenteller van het LAKS passeerde vandaag de 100.000 stuks, waarvan er 29.000 over het vwo-examen Nederlands gingen. Ook bij havo en vmbo is dit het meest ’beklaagde’ examen. Het examen Engels leek veel moeiijker dan voorgaande jaren.

Kijk hier op ons YouTube-kanaal naar onze vmbo-vloggers Fatima en Timo die vandaag economie, geschiedenis en Engels aflegden. ,,Moeilijker dan verwacht”