Nieuws/Buitenland
1684498682
Buitenland

Katholieke Biden krijgt zegen van de paus

WASHINGTON - Paus Franciscus heeft donderdag telefonisch met de Democraat Joe Biden (77) gesproken om zijn „zegeningen en felicitaties” aan te bieden aan de verkozen president van de Verenigde Staten. Dat meldt het overgangsteam van de Democraat donderdag in een verklaring.

Biden vertelde de paus dat hij wilde samenwerken aan zaken als de zorg voor de armen, het aanpakken van de klimaatverandering en het verwelkomen van immigranten en vluchtelingen.

Tijdens zijn campagne tegen president Donald Trump deed Biden vaak een beroep op zijn Ierse katholieke wortels en beloofde hij „de ziel van Amerika te herstellen” na vier jaar bitterheid. Hij droeg ook regelmatig een rozenkrans die toebehoorde aan zijn overleden zoon Beau Biden.

Biden is pas de tweede verkozen katholiek voor het Amerikaanse presidentschap, na John F. Kennedy in 1960.

Aanvechten uitslag

Op de achtergrond werkt Team Trump overigens nog hard om alsnog een verkiezingszege - via de juridische weg - binnen te halen. Amerikaanse experts achten die kans klein. Er zijn wel aanwijzingen voor mogelijke stemfraude, maar of dat zo omvangrijk is dat het de uitslag in doorslaggevende staten als Pennsylvania zal veranderen, is nog maar de vraag.