Nieuws/Buitenland
1685866434
Buitenland

Hulpverleners haasten zich naar aardbevingsgebied Haïti

Hulpverleners van de Amerikaanse kustwacht.

Hulpverleners van de Amerikaanse kustwacht.

PORT-AU-PRINCE - Hulpverleners haasten zich naar het zuidwesten van Haïti na een zware aardbeving waarbij ruim 1200 mensen zijn omgekomen. Duizenden mensen raakten gewond op het Caraïbische eiland door de zware schok zaterdag. Volgens de internationale hulporganisatie Rode Kruis zijn ongeveer 800.000 mensen getroffen.

Hulpverleners van de Amerikaanse kustwacht.

Hulpverleners van de Amerikaanse kustwacht.

In het gebied wordt de tropische depressie Grace verwacht, die het moeilijk kan maken om slachtoffers te bereiken en te helpen. Het dodental gaat waarschijnlijk nog verder stijgen omdat op veel plekken geen telefoonsignaal is en mensen daarom lastiger om hulp kunnen vragen.

Het slechte weer lijkt recht over het getroffen gebied te gaan, waarbij het hard kan regenen. In hoofdstad Port-au-Prince zou het wemelen van hulpverleners die per vliegtuig naar het rampgebied willen voordat Grace aankomt. Het gebied in en om de stad Les Cayes is het zwaarst getroffen, waardoor lokale ziekenhuizen volstromen. Sommige ziekenhuizen zijn flink beschadigd door de aardbeving.

Hulpgoederen

Het Rode Kruis inventariseert momenteel op de grond en vanuit de lucht waar de nood het hoogst is. Een speciaal data- en digitaal team van het Nederlandse Rode Kruis analyseert aan de hand van satellietkaarten de schade. Op de grond zijn Rode Kruis-hulpverleners waar mogelijk ter plekke om de schade op te nemen, hulp te verlenen en toegang te krijgen tot alle getroffen gebieden.

Momenteel worden hulpgoederen met helikopters en boten naar het zuidwesten gebracht. De overheid probeert veilige routes via land op te zetten. Toegang tot het gebied wordt niet alleen door de gevolgen van de aardbeving bemoeilijkt, maar ook door de politieke situatie op het eiland. Sinds president Jovenel Moïse op 7 juli werd gedood bij een aanval op zijn huis hebben bendes de controle over belangrijke wegen overgenomen.

Nabijgelegen landen zoals de Verenigde Staten, Mexico en Colombia sturen noodhulp naar het land, zoals personeel, voedsel en medicijnen.

Haïti werd tien jaar geleden getroffen door een zware aardbeving die ruim 200.000 mensenlevens eiste. Het land is hier nog niet van hersteld. Zeker anderhalf miljoen Haïtianen raakten dakloos.