Nieuws/Verkiezingen
168644835
Verkiezingen

ChristenUnie en SGP stabiel, 50Plus levert in

CDA: dit is beduidend minder dan gehoopt

CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra reageert in het partijbureau op de uitslagen voor de Tweede Kamerverkiezingen.

CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra reageert in het partijbureau op de uitslagen voor de Tweede Kamerverkiezingen.

DEN HAAG - CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra vindt het na een „teleurstellende uitslag” voor zijn partij aan de winnaars van de verkiezingen om naar een nieuw kabinet te kijken. Het is „aan VVD en D66 om daar verantwoordelijkheid te nemen.” Zijn partij verliest volgens de prognose van de uitslag vier zetels. Of het CDA ook aanschuift bij de formatiebesprekingen, wil Hoekstra nog niet zeggen. Het CDA moet zich eerst buigen over het zetelverlies.

CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra reageert in het partijbureau op de uitslagen voor de Tweede Kamerverkiezingen.

CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra reageert in het partijbureau op de uitslagen voor de Tweede Kamerverkiezingen.

De verkiezingsuitslag zoals die zich aftekent in de eerste exitpoll is „beduidend minder dan gehoopt”, zegt CDA-campagneleider en staatssecretaris Raymond Knops woensdagavond in een eerste reactie. De ChristenUnie heeft „goede hoop dat we vijf zetels vasthouden”, zegt de nummer twee van de partij Carola Schouten. 50Plus houdt na jaren van geruzie waarschijnlijk slechts een zetel over, terwijl de SGP stabiel op drie zetels blijft staan.

Het CDA wisselde drie maanden geleden van lijsttrekker: coronaminister Hugo de Jonge maakte plaats voor minister van Financiën Wopke Hoekstra. Of de tegenvallende prognose daaraan te wijten valt, wil Knops nog niet stellen. „Het is nu te vroeg om daar conclusies uit te trekken. Het is een exitpoll, de avond is nog lang, ik wil er niet op vooruitlopen.”

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers vindt het „nog te vroeg om na te denken over meeregeren” in een volgend kabinet. Zijn partij stevent op behoud van 5 zetels af, al leek het er even op dat het er slechts 4 zouden worden. Segers, die hoopt na de daadwerkelijke uitslag opgelucht adem te kunnen halen, heeft geen spijt van zijn deelname aan het kabinet-Rutte III. „Wij kijken dankbaar terug op wat we hebben kunnen doen”, zegt hij. „We hadden willen laten zien dat je niet afgestraft wordt voor verantwoordelijkheid nemen.”

„We hebben laten zien dat je je idealen kan behouden en kan regeren”, zegt voormalig landbouwminister Schouten.

In 2017 behaalde de kleinste coalitiepartij vijf zetels, en in de Peilingwijzer stond de ChristenUnie juist op kleine winst. Verder wil Schouten niet te veel vooruitlopen op de uiteindelijke uitslag. „Eerst maar eens kijken wat de uitslag is.”

Van der Staaij ’dankbaar’ als SGP 3 zetels houdt

SGP-leider Kees van der Staaij zou „dankbaar” zijn als zijn partij inderdaad drie zetels houdt. Van der Staaij reageert woensdagavond in een livestream van Studio SGP, het eigen onlinejournaal van de partij.

Ook op Twitter reageert de christelijke partijleider opgetogen: „Als de SGP inderdaad te midden van alle verschuivingen de drie zetels mag behouden, ervaar ik dat als een grote zegen.”

In 2017 haalde zijn partij ook drie zetels. „Alle SGP-stemmers wil ik van harte bedanken voor het in ons gestelde vertrouwen. Spannend wat de definitieve uitslag wordt.”

50Plus gemarginaliseerd

Lijsttrekker van 50Plus Liane den Haan is „heel blij” dat haar partij een zetel heeft behaald. Dinsdag dreigde de partij volgens sommige peilingen helemaal uit de Tweede Kamer te verdwijnen. Net als oud-gediende Henk Krol overigens.

Den Haan hoopt dat 50Plus er nog „minimaal een zetel” bij krijgt. „Dat zou recht doen aan onze campagne. De strijd is nog niet gestreden.”

Denk op verlies

Denk komt voorlopig uit op twee Tweede Kamerzetels, een verlies van één zetel ten opzichte van de uitslag in 2017. „De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat dat mij tegenvalt”, zegt de lijsttrekker van de kleine oppositiepartij, Farid Azarkan tegen de NOS. Maar hij is „ervan overtuigd” dat zijn partij uiteindelijk toch drie zetels haalt. De Denk-kiezer zit volgens hem nog „verstopt in de polls.”

Naast de teleurstelling over het resultaat van zijn eigen partij, zegt Azarkan zich ook zorgen te maken. Hij „waarschuwt” dat Nederland naar rechts lijkt af te slaan. „Omdat we zien dat dat soort partijen het niet zo nauw nemen met de rechtsstaat”, volgens de Denk-lijsttrekker. Hij vindt dat die partijen „te weinig ogen en oren” hebben voor minderheden.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop