Nieuws/Binnenland
1686647665
Binnenland

Cameratoezicht bij bedreigde Poolse supermarkt in Panningen

De schade aan de Poolse winkel in Panningen.

De schade aan de Poolse winkel in Panningen.

PANNINGEN - De Limburgse gemeente Peel en Maas plaatst camera’s op het plein bij de Poolse supermarkt waar de afgelopen weken tot twee maal toe werd geprobeerd brand te stichten. Het cameratoezicht op het Pastoor Huijbenplein in Panningen gaat per direct in en duurt voorlopig vier weken. Daarna bekijken gemeente, politie en justitie of langer cameratoezicht nodig is. Dat heeft de gemeente donderdag laten weten. Ook zal de politie de situatie bij de Poolse super extra in de gaten houden.

De schade aan de Poolse winkel in Panningen.

De schade aan de Poolse winkel in Panningen.

Burgemeester Wilma Delissen-van Tongerlo van Peel en Maas stelt het cameratoezicht naar eigen zeggen in om herhaling van incidenten rond de Poolse supermarkt te voorkomen. „Met dit preventief cameratoezicht willen wij bijdragen aan een veilige situatie op en rond het Pastoor Huijbenplein en hopen wij bij te dragen aan een veilig gevoel bij de bewoners en ondernemers rond het plein”, aldus de burgemeester.

De camera is gericht op de voorzijde van de Poolse winkel en de directe omgeving. De privacy van de mensen die naast of boven de super wonen is volgens de gemeente gewaarborgd. Wel vraagt de gemeente deze direct omwonenden contact op te nemen met de politie als ze een verdachte situatie zien.

Onbekenden hadden het tot nog toe drie keer gemunt op de Poolse winkel. Op 3 juni werd een steen door de ruit gegooid en op 11 en 19 juni probeerden onbekenden er brand te stichten. Voorafgaand aan deze laatste brandstichting zagen getuigen flitsen of een steekvlam, waarna twee mensen op een scooter wegvluchtten.

De afgelopen maanden waren in meerdere plaatsen incidenten bij Poolse supermarkten. Zo waren er ontploffingen in onder meer Heeswijck-Dinther, Tilburg, Aalsmeer en Beverwijk en beschietingen in Rotterdam. In verband met deze aanslagen heeft de politie enkele aanhoudingen verricht.

De Limburgse politie onderzoekt of er een verband is met de aanslagen op Poolse winkels elders in Nederland.