Nieuws/Binnenland
1689681
Binnenland

Verhoor Sonja Holleeder openbaar

Een getuige arriveert bij de rechtbank in Amsterdam Osdorp voor een zitting in de zaak tegen Willem Holleeder.

Een getuige arriveert bij de rechtbank in Amsterdam Osdorp voor een zitting in de zaak tegen Willem Holleeder.

AMSTERDAM - Het verhoor van Sonja Holleeder in de rechtszaak tegen haar broer Willem kan in het openbaar plaatsvinden. De dreiging is onvoldoende concreet gemaakt en sluiting van de deuren verkleint een eventueel veiligheidsrisico niet, zegt de rechtbank. De stemmen van Sonja en Astrid worden evenmin vervormd. Holleeder mag zijn zussen echter niet zien.

Een getuige arriveert bij de rechtbank in Amsterdam Osdorp voor een zitting in de zaak tegen Willem Holleeder.

Een getuige arriveert bij de rechtbank in Amsterdam Osdorp voor een zitting in de zaak tegen Willem Holleeder.

De advocaat van Sonja Holleeder had in verband met de veiligheid en privacy van zijn cliënt gevraagd om de getuigenis achter gesloten deuren te laten plaatsvinden, dus buiten de aanwezigheid van pers en publiek.

Hekelde verzoek

Advocaat Sander Janssen van Holleeder hekelde het verzoek van de vrouwen. Ze hebben volgens hem drie jaar lang hun broer ,,op een ongekende manier door het slijk gehaald”. Nu eindelijk de mogelijkheid ontstaat om hen met onwaarheden te confronteren, willen ze dat dat buiten aanwezigheid van pers en publiek gebeurt, aldus Janssen. De verdediging vindt dat Astrid en Sonja Holleeder en Sandra den Hartog door veelvuldig de publiciteit te zoeken Holleeder op een forse achterstand hebben gezet. ,,Nu moet hij de kans krijgen om zich ook in het openbaar tegen de aantijgingen te verweren.” Janssen vindt bovendien dat Jebbink ten onrechte speelt op de emoties van de rechtbank, door te zinspelen op een mogelijke aanslag.

Het Openbaar Ministerie wilde aanvankelijk mét de verdediging de verhoren in de openbaarheid doen, maar bleek na het verhaal van Jebbink ,,over ingrijpend gewijzigde omstandigheden” van gedachten veranderd. Jebbink zegt van het Openbaar Ministerie te hebben gehoord over een dreiging in de richting van de zussen. De informatie is vermoedelijk afkomstig van de afdeling die zich bezighoudt met bedreigde en beschermde getuigen. OvJ Sabine Tammes moest wel toegeven dat ze het bestaan van die informatie niet heeft geverifieerd bij haar collega’s. Tegelijkertijd zei ze niet te kunnen uitsluiten dat zich op de publieke tribune iemand bevindt die de getuigen iets wil aandoen.

Volgens Jebbink is de dreiging niet afkomstig van Holleeder zelf, maar uit het criminele milieu.

Sonja Holleeder zat tijdens de discussie zwijgend in een getuigencabine die voor een deel is afgeplakt. Willem Holleeder kan zijn zus niet zien, en haar daardoor ook niet intimideren, aldus het OM. Ook die maatregel van het OM werd bekritiseerd door de verdediging. Volgens advocaat Janssen is Holleeder als geen ander in staat om de non-verbale communicatie van zijn zussen te herkennen, en is het daarom van belang dat hij ze in de ogen kan kijken.

Stemmen vervormen

Het OM wil het liefst ook de stemmen van de drie vrouwen vervormen, maar ook daar verzet de verdediging zich tegen ‘’omdat het emoties afvlakt.” Bovendien hebben de zussen zelf de heimelijk gemaakte opname van het gesprek tussen Willem Holleeder en zus Sonja gelekt, waardoor het stemgeluid van Sonja bekend is geworden, aldus Janssen.

De rechtbank neemt om 2 uur een beslissing over het al of niet sluiten van de deuren tijdens het horen van de zussen en ex-vriendin.

Het megaproces tegen Willem Holleeder (59) gaat maandagochtend zijn derde week in. Behalve maandag wil de rechtbank Sonja dinsdag- en vrijdagmiddag horen.

In het proces is Holleeder aangeklaagd voor het in georganiseerd verband opdracht geven tot vijf liquidaties, waarbij zes doden vielen en een man gewond raakte. ’De Neus’ heeft alles ontkend en zegt dat hij niet de grote onderwereldbaas is waarvoor hij wordt aangezien. Voor zijn proces zijn alleen al tot de zomer zestig zittingsdagen uitgetrokken.