Nieuws/Buitenland
1690411303
Buitenland

120 activisten opgepakt in Georgië na mishandelen journalisten

TBILISI - De Georgische politie heeft 120 homofobe actievoerders gearresteerd wegens mishandeling van journalisten die bijna twee weken geleden verslag wilden doen van een LHBTI-manifestatie in Tbilisi. Regeringsleider Irakli Garibashvili beloofde dat haast zal worden gemaakt met het onderzoek om de daders berecht te krijgen.

De Pride-mars voor de rechten van homo-, bi- en transseksuele mensen werd uit veiligheidsoverwegingen afgeblazen. De extremistische tegenstanders richtten hun woede daarna op de politie en de meer dan vijftig persvertegenwoordigers. Een cameraman overleed een kleine week later aan de verwondingen die hij daardoor opliep. De geweldsexplosie leidde tot grote verontwaardiging in het buitenland.

Leden van de oppositie en journalisten demonstreerden zaterdag bij het parlement in de hoofdstad. Ze eisten het vertrek van Garibashvili en opheldering over de gang van zaken rond de LHBTI-bijeenkomst. De voormalige Sovjet-republiek vaart weliswaar een prowesterse koers, maar kent met de invloedrijke orthodoxe kerk ook zeer conservatieve krachten. Deze moeten niets hebben van liberale ideeën.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop