Nieuws/Binnenland
1691055634
Binnenland

’Bij aanslag omgekomen Nederlander was in Somalië voor eigen huwelijk’

De restanten van Hotel Afrik.

De restanten van Hotel Afrik.

DEN HAAG - Bij de aanslag in de buurt van een hotel in de Somalische hoofdstad Mogadishu is een Nederlander omgekomen. Volgens het NPO Radio 1-programma Bureau Buitenland gaat het om een 35-jarige man van Somalische afkomst uit Assen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt dat er een Nederlander is omgekomen.

De restanten van Hotel Afrik.

De restanten van Hotel Afrik.

De man was vanwege zijn huwelijk aanwezig in Hotel Afrik, waar hij met zijn Saoedische vrouw verbleef. Ook zij is overleden. Tijdens de aanslag had hij nog telefonisch contact met familie in Somalië, zegt een familielid van hem in het programma. Zondagavond vond bij het hotel eerst een ontploffing plaats, waarna meerdere gewapende extremisten in het hotel het vuur openden op de aanwezigen.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is opgeëist door de terreurorganisatie al-Shabaab, die banden heeft met al-Qaeda. Bij het vuurgevecht met de politie, dat enkele uren duurde, zijn vier terroristen gedood. Ook is de voormalig generaal en minister van Defensie Mohamed Nur Galal om het leven gekomen. Volgens de autoriteiten van het land zijn er in totaal negen doden gevallen en raakten tien burgers gewond bij de aanslag.

Al-Shabaab pleegt vaker zelfmoordaanslagen in Mogadishu, met als doel de Somalische regering omver te werpen. De dodelijkste aanslag werd gepleegd in 2017. Toen kwamen meer dan vijfhonderd mensen om het leven door een zware vrachtwagenbom. Hotel Afrik is populair bij binnen- en buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders, buitenlandse bezoekers en journalisten.