Nieuws/Binnenland
1691173164
Binnenland

Boeren krijgen dreigbrief op de mat: protest ’puur terroristisch’

LEEUWARDEN - LTO Nederland heeft net als een aantal andere boerenorganisaties eind vorig jaar een anonieme dreigbrief ontvangen. Dat laat de land- en tuinbouworganisatie weten, nadat actiegroeperingen Agractie en Belangen Agrarysk Fryslân hadden aangegeven ernstige bedreigingen en een ultimatum te hebben ontvangen.

Volgens LTO worden in de brief dreigementen geuit aan het adres van de organisatie alsook aan boeren en tuinders in het algemeen. Ze zegt vaker brieven „met alarmerende inhoud” te krijgen, maar daar normaal geen ruchtbaarheid aan te geven.

Volgens Agractie en Belangen Agrarysk Fryslân wordt in de dreigbrief iedere boerderij in het land omschreven als doelwit van sabotage en brandstichting als de boeren doorgaan met hun protestacties. De twee boerenclubs roepen agrarische bedrijven op waakzaam te zijn en extra veiligheidsmaatregelen te treffen. „We laten ons niet intimideren en gaan door met het verdedigen van onze belangen, waar nodig met (legale) acties.”

’Terreur’

In de dreigbrief wordt de boerenactie omschreven als „puur terroristisch, waartegen een zwakke overheid nauwelijks optreedt.” „Wij gaan jullie arrogantie, ontkenning, onwil en terreur niet met lede ogen aanzien.” Belangen Agrarysk Fryslân heeft aangifte gedaan namens de Nederlandse boeren. De politie zegt onderzoek te doen maar kan verder nog geen details geven.

De brief is ondertekend met vier afkortingen, die extremistische netwerken zouden vertegenwoordigen. Een van de afkortingen is MTV, wat mogelijk staat voor Meat The Victims. Maar de actiegroep die vorig jaar betrokken was bij een bezetting van een varkenshouder in Boxtel, zegt op Facebook niets met de dreigbrief te maken te hebben en heeft afstand genomen van de inhoud.