Nieuws/Binnenland
1691271753
Binnenland

Protestclub blaast ’vredesdemonstratie’ in Amsterdam af

David Icke

David Icke

AMSTERDAM - Samen voor Nederland annuleert de demonstratie die komende zondag in Amsterdam zou plaatsvinden en waar de Britse complotdenker David Icke voor was uitgenodigd als spreker. Dat zegt een woordvoerder van de anti-overheidsorganisatie vrijdagavond.

David Icke

David Icke

Als voornaamste reden voor het afblazen van het protest noemt de woordvoerder dat Icke de toegang tot Nederland is geweigerd. De organisatie overlegde vrijdagavond over het wel of niet laten doorgaan van de demonstratie na een kort geding. Eerder op de dag had de rechter geoordeeld dat het besluit van Amsterdam om de demonstratie van de Dam naar het Museumplein te verplaatsen rechtmatig was. Er werd gevreesd voor wanordelijkheden.

De omstreden Icke deelde donderdagavond een brief die hij had gekregen van de IND. Hierin stond dat hij de komende twee jaar niet naar Nederland en de 25 andere Europese landen in het Schengengebied mag reizen. Volgens de IND waren er concrete aanwijzingen dat zijn komst naar Nederland „een gevaar vormt voor de openbare orde en openbare rust.”

Tegengeluid

De gemeente zei dat er op het Museumplein meer ruimte is en de politie meer overzicht heeft over de groepen demonstranten. Volgens Samen voor Nederland was er geen betere locatie dan de Dam voor een ’vredesdemonstratie’. Er werden meerdere tegendemonstraties aangekondigd, onder meer van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) en een groep antifascisten die een tegengeluid wilden laten horen. Volgens het CIDI zouden er ’antisemitische complottheorieën kunnen worden vertolkt’ rond het protest. „Maar we hebben er het volste vertrouwen in dat het OM zal ingrijpen zodra dit gebeurt”, aldus een verklaring.

Icke is de verspreider van een complottheorie die beweert dat de mensheid heimelijk geregeerd wordt door buitenaardse reptielen die zich voordoen als mensen. Volgens critici zijn de reptielen een metafoor voor een vermeende Joodse elite. FvD-leider Thierry Baudet refereerde onlangs ook aan die theorie in een interview; zijn partij was ook betrokken bij het protest van komende zondag, net als verschillende anti-coronaclubs en vaccinatiecritici. Er zou onder meer tegen het kabinet-Rutte worden gedemonstreerd, tegen globalisering en tegen ’de toenemende bemoeizucht en regeldruk van de overheid’.