Nieuws/Binnenland
1691871559
Binnenland

Den Haag krijgt Pim Fortuynstraat

Pim Fortuyn in februari 2002.

Pim Fortuyn in februari 2002.

DEN HAAG - De stad Den Haag gaat een straat vernoemen naar Pim Fortuyn. Een pleidooi van Hart voor Den Haag / Groep de Mos heeft gehoor gevonden bij het college.

Pim Fortuyn in februari 2002.

Pim Fortuyn in februari 2002.

De naam van de vermoorde politicus wordt op de lijst te vernoemen personen geplaatst. Rotterdam heeft al een plein naar hem vernoemd, maar in Den Haag bleef dat tot nu toe uit. Op de sterfdag van Pim Fortuyn, 6 mei, vroeg raadslid René Oudshoorn van de grootste coalitiepartij in de hofstad daarom in schriftelijke vragen om een straat, plein, brug of plantsoen te vernoemen naar de man die symbool stond en staat voor vrijheid van meningsuiting en zeker een eerbetoon verdient. Die vraag is nu positief beantwoord.

Als er ergens op een geschikte locatie een straatnaam nodig is dan komt Fortuyn in aanmerking voor benoeming. Wanneer dat is, is nog niet duidelijk. „We hopen dat er spoedig een geschikte locatie wordt gevonden door de gemeente om daadwerkelijk dit eerbetoon in Den Haag te realiseren”, reageert partijwoordvoerder Elias van Hees.

’Inclusieve stad’

Niet iedereen zit te wachten op de straat voor Fortuyn. De Haagse fractievoorzitter van GroenLinks Arjen Kapteijns maakt op Twitter bezwaar tegen de vernoeming. „De heer Fortuyn heeft veel betekent (sic) in de Nederlandse politiek en zijn dood is een tragedie, maar gezien zijn controversiële uitspraken en we een inclusieve stad zijn lijkt me dit een slecht idee.”