Nieuws/Buitenland
1692344
Buitenland

Facebook stuurt kaartje aan adverteerders

MENLO PARK - Facebook gaat kaartjes sturen aan mensen die rond de komende Amerikaanse verkiezingen advertenties willen plaatsen. Dat moet Russische nepberichten voorkomen. Katie Harbath van het platform heeft de plannen aangekondigd.

„Als je een advertentie plaatst waarin een kandidaat wordt genoemd, gaan we je een kaartje sturen. Je moet de code daarop gebruiken om te bewijzen dat je in de Verenigde Staten bent”, zei Harbath. Ze voegt er wel aan toe dat de nieuwe maatregel niet alles oplost. De regel geldt namelijk niet voor algemene politieke berichten, wanneer een advertentie alleen over een bepaald onderwerp gaat.

Stemmen

De Amerikanen gaan op 6 november dit jaar weer naar de stembus. Ze kiezen alle 435 leden van het Huis van Afgevaardigden en 34 van de 100 senatoren. In beide kamers hebben de Republikeinen van president Trump een meerderheid.

Sociale media, waaronder Facebook, liggen onder vuur omdat ze te weinig zouden hebben gedaan tegen inmenging bij de verkiezingen eind 2016, toen Trump werd verkozen. Speciaal aanklager Robert Mueller heeft vorige week dertien Russen en drie Russische bedrijven aangeklaagd voor die campagne. Ze zouden sociale media hebben gebruikt om Trump te helpen en zijn tegenstander Hillary Clinton tegen te werken.