Nieuws/Buitenland
1693011014
Buitenland

Woede om kolonialisme

Nog een Leopold II weggehaald: Universiteit Bergen zwicht

BERGEN - Het universiteitsbestuur van de Belgische stad Bergen (Mons) heeft een standbeeld van koning Leopold II uit een van de faculteiten verwijderd en opgeslagen. Dat gebeurde na een petitie op de Facebookpagina van UMons die pleitte voor het weghalen van de buste van de omstreden tweede koning der Belgen.

Het beeld was al jaren geleden verplaatst van de entreehal van de faculteit voor Economie en Management naar een minder zichtbare plek, maar nu is het definitief opgeslagen in de universitaire collectie „zodat niemand - studenten, docenten of externe bezoekers - zich beledigd kan voelen door de aanwezigheid”, aldus een woordvoerder.

Het beeld wordt in de collecties van UMons geplaatst en beheerd door het MUMons museum.

Antwerpen

In verschillende plaatsen in België zijn standbeelden van Leopold II de afgelopen dagen besmeurd en beschadigd naar aanleiding van het Black Lives Matter-protest dat overwaaide uit de Verenigde Staten.

Leopold II wordt verantwoordelijk gehouden voor een schrikbewind en de dood van 10 miljoen Congolezen in de toenmalige Kongo-Vrijstaat dat in de 19e eeuw zijn privébezit was. In de Antwerpse deelgemeente Ekeren werd dinsdag een beklad standbeeld van de man verwijderd voor herstel, maar het komt volgens de burgemeester mogelijk niet meer terug.

Ook Columbus doelwit

Ook op andere plaatsen in de wereld moeten standbeelden het ontgelden. Zo keerden Britse betogers zich tegen het standbeeld van slavenhandelaar Edward Colston. In de VS hebben betogers op meerdere plaatsen standbeelden vernield van Christopher Columbus. De beeltenis van de beroemde en omstreden ontdekkingsreiziger is volgens plaatselijke media onthoofd in Boston (Massachusetts) en belandde in Richmond (Virginia) in een meer.

Aan de aanval op het beeld in Richmond ging een vreedzaam protest vooraf. Zo'n duizend mensen verzamelden zich in een park om solidariteit te tonen met de inheemse bevolking van de Verenigde Staten. Later trokken relschoppers het beeld omver. Ze staken het in brand en gooiden het in een meer. Het is nog onduidelijk wie het beeld in Boston te lijf ging.

Beide beelden waren al eerder het doelwit van activisten. Zo schreef iemand in 2015 de woorden 'leugens' en 'genocide' op de beeltenis van Columbus in Richmond. In datzelfde jaar besmeurde iemand het beeld in Boston met rode verf. Daar is toen ook de leus "Black Lives Matter" op geschreven.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop