Nieuws/Buitenland
169387
Buitenland

Labour komt met meer belasting voor rijken

Jeremy Corbyn

Jeremy Corbyn

BRADFORD - De Britse oppositieleider Jeremy Corbyn heeft dinsdag voor zijn socialistische partij Labour het verkiezingsmanifest gepresenteerd. Het gaat uit van een forse verhoging van de belasting op hogere inkomens en vooral belasting op de winst van bedrijven. Corbyn wil met het geld naar eigen zeggen de ongelijkheid in het land te lijf gaan, aldus Britse media dinsdag.

Jeremy Corbyn

Jeremy Corbyn

Hij belooft bijvoorbeeld de publieke gezondheidszorg (NHS) uit de problemen te helpen en veel geld in het onderwijs te stoppen. Hij belooft ook meer betaalbare woningen en de nationalisatie van de spoorwegen, de posterijen en en deel van de energiesector.

Donderdag 8 juni zijn er vervroegde verkiezingen. Ze worden op initiatief van de conservatieve premier Theresa May gehouden. May wil de zegen van de kiezers voor de voorgenomen brexit en heeft volgens peilingen daar straks voldoende steun voor. De Conservatieven beschouwen Corbyns plannen als die van een Sinterklaas zonder geld. Het zou volgens hen niet realistisch zijn te denken dat de belastingbetalers de omgerekend 56,6 miljard euro voor Labours plan gaan ophoesten. De grootste hoeveelheid extra geld verwacht Labour van belastingen op bedrijfswinst, circa 22,6 miljard euro.