Nieuws/Binnenland
1694631
Binnenland

’Onnodig veel tijd naar vergaderen en analyses maken’

Administratieve rompslomp nekt politie

Een agente doet bureauwerk (archief).

Een agente doet bureauwerk (archief).

Amsterdam - De Nederlandse Politiebond (NPB) hoort ontstellend veel klachten van rechercheurs over het contact met burgers in de wijk. „Ze krijgen te weinig info over wat er speelt, doordat er te weinig agenten in de wijk zijn,” stelt NPB-voorzitter en oud-rechercheur Jan Struijs.

Een agente doet bureauwerk (archief).

Een agente doet bureauwerk (archief).

Volgens Struijs is de administratieve rompslomp erger geworden en gaat er onnodig veel tijd gaat naar vergaderen en analyses maken.

In de laatste jaren is vanuit Den Haag, zo zegt Struijs, vooral ingezet op kleine criminaliteit en veiligheid, waardoor zware, ondermijnende criminaliteit kon groeien. Dat vertaalt zich in bijvoorbeeld vetes die in het openbaar worden uitgevochten, zoals liquidaties waarbij onschuldige burgers worden geraakt en beschietingen van woningen.

De ondervraagde rechercheurs blijken zeer bezorgd over waar het met Nederland heen gaat als die georganiseerde criminaliteit haar gang kan blijven gaan. Rechercheurs zien een parallelle economie ontstaan. Volgens de dienders zijn er simpelweg veel te weinig agenten, zij zien dat het overgrote deel van het werk daardoor blijft liggen. Er zouden direct 2000 extra rechercheurs nodig zijn.

Lees hier het hele verhaal: Afglijden naar narcostaat: alarmerend beeld van daadwerkelijke omvang criminaliteit