Nieuws/Buitenland
1694904437
Buitenland

Bijna honderd politieagenten gewond bij rellen in Berlijn

BERLIJN - Bij onlusten op een dag van talrijke 1 meibetogingen in Berlijn zijn zaterdag 93 politieagenten gewond geraakt, volgens de minister van Binnenlandse Zaken van de regio Berlijn Andreas Geisel. Hij zei in een zondag verspreide verklaring dat vooral in de zuidoostelijke wijk Neukölln ’gewelddadige autonomen’ doelbewust te keer gingen. Het is aan de politie te danken dat die gewelddadigheden zich niet over de rest van de stad hebben verspreid. Sommige Duitse media spraken van „massale aanvallen op de agenten.”

De meeste mensen hebben volgens de bewindsman vreedzaam gedemonstreerd en gebruikten over het algemeen gewoon hun recht om samen te komen en hun mening kenbaar te maken. Met de autonomen doelt Geisel op vaak georganiseerde groepjes ultralinkse jongeren, onder wie antikapitalisten en krakers. Geisel sprak van mensen die doelbewust geweld tegen agenten plegen en vernielingen aanrichten. Er zijn meer dan 350 arrestaties verricht.

Het was ook zonder de gewelddadige uitbarstingen een drukke zaterdag voor de politie in Berlijn. Er waren in het kader van de Dag van de Arbeid circa twintig betogingen op verschillende tijden en plekken over verschillende thema’s.