Nieuws/Buitenland
1695068983
Buitenland

Belgische rusthuizen prikken familieleden van bewoners stiekem met restjes vaccin

Beeld ter illustratie.

Beeld ter illustratie.

BRUSSEL - Familieleden van bewoners van Vlaamse rusthuizen zijn stiekem ingeënt met restjes van het coronavaccin van Pfizer en BioNTech. Ook familie van personeelsleden kreeg overgebleven vaccin toegediend. De autoriteiten noemen het ontoelaatbaar.

Beeld ter illustratie.

Beeld ter illustratie.

Het is in meerdere verzorgingshuizen gebeurd, meldt Het Nieuwsblad. Het Vlaamse Agentschap Zorg en Gezondheid benadrukt dat verpleegkundigen en huisartsen voorrang hebben. Het vaccin mag absoluut niet aan familieleden worden gegeven, aldus de overheidsorganisatie.

Het agentschap stelt in een mededeling aan de bejaardentehuizen te „begrijpen dat dat voor frustratie en onbegrip zorgt.” Maar gezien de schaarste van de vaccins is het nodig op een correcte manier ermee om te gaan, aldus de boodschap.

Toch is het hier en daar wel gebeurd. „Dat hoor ik in de wandelgangen”, zegt Margot Cloet, topvrouw van Zorgnet-Icuro. „We mogen dat niet tolereren. Ze moeten naar de personen die al maanden het meeste risico lopen op besmetting. Dat zijn de thuisverpleegkundigen, huisartsen, tandartsen, enzovoort.”

De rusthuizen is gevraagd reservelijsten aan te leggen van mensen die een dosis moeten krijgen van het vaccin dat is overgebleven na inenting van bewoners en personeel. De vaccins zijn bepert houdbaar. In Israël gingen burgers op goed geluk naar rustiger priklocaties, om een inenting mee te pikken.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd