Nieuws/Binnenland
1695273076
Binnenland

Kroongetuige Nabil B. kan om ’medische redenen’ niet verklaren in Marengoproces

Een zittingsdag in het Marengo proces in de bunker in Amsterdam Osdorp.

Een zittingsdag in het Marengo proces in de bunker in Amsterdam Osdorp.

AMSTERDAM - Er lijkt geen einde te komen aan het gesteggel rond kroongetuige Nabil B. Net als een week eerder, bleek maandagmorgen bij hervatting van het mega-liquidatieproces Marengo, dat de medische redenen waardoor kroongetuige Nabil B. niet kan verklaren nog onverminderd aanwezig zijn.

Een zittingsdag in het Marengo proces in de bunker in Amsterdam Osdorp.

Een zittingsdag in het Marengo proces in de bunker in Amsterdam Osdorp.

Volgens zijn advocaat Onno de Jong is Nabil B. ,,niet in staat” om verklaringen af te leggen. ,,De zorgen na de moorden op zijn broer en zijn advocaat hebben hun tol geëist en zijn gezondheid laat te wensen over.” Vorige week was dat ook al het geval, naast problemen over de beveiliging van zijn gezin. In die laatste situatie is sprake van enige verbetering.

Verwijten van de verdediging van de andere verdachten dat Nabil B. zich zou verstoppen, zijn ,,onwaar, stemmingmakerij en beschadigend voor Nabil B.”, aldus De Jong. ,,Het is ook niet zo dat hij helemaal niets heeft gezegd. Er liggen 2400 pagina’s verklaringen en hij is in zeven maanden tijd veertien keer uitgebreid verhoord door de rechter-commissaris.”

’Zinloos en schadelijk’

De Jong vroeg de rechtbank toestemming om Nabil B., die maandag verplicht in de gerechtsbunker in Amsterdam Osdorp verscheen, te laten vertrekken. ,,Langer blijven is zinloos en schadelijk.” Die toestemming gaf de rechtbank niet. Nabil B. hoefde weliswaar geen vragen te beantwoorden als kroongetuige, maar als verdachte in deze zaak werd hij net als de andere verdachten, verplicht aanwezig blijven.

Vorige week wilden de advocaten de rechtbank achter gesloten deuren informeren over de gezondheidstoestand van de kroongetuige. Toen de rechtbank weigerde dat toe te staan, volgde een wraking. Volgens de advocaten Peter Schouten en Onno de Jong van de kroongetuige gaf de rechtbank blijk van vooringenomenheid, omdat eerder hoofdverdachte Ridouan Taghi wel achter gesloten deuren privéomstandigheden mocht toelichten. Het wrakingsverzoek werd afgewezen.

Voor de advocaten van de andere verdachten van de vergismoord op Changachi is de maat zo langzamerhand vol. Als Nabil B. volhardt in zijn weigering om te praten, dan schendt hij de voorwaarden van zijn kroongetuigenovereenkomst en moet hij desnoods worden gegijzeld, vinden Nico Meijering en Inez Weski.

Ook de rechtbank kreeg kritiek van de raadslieden. Die zou te weinig daadkrachtig optreden in deze kwestie. Daarnaast moet ook het Openbaar Ministerie zeggen: ,,Tot hier en niet verder”, vindt advocaat Jan-Hein Kuijpers.

Hakim Changachi

De rechtbank besprak maandag de moord op de 31-jarige Hakim Changachi, die in de nacht van 12 januari 2017 werd doodgeschoten in het portiek van zijn flat aan de Faustdreef in Utrecht. Het bleek een vergissing. Changachi werd aangezien voor het eigenlijke doelwit, Khalid ‘Imo’ H., die in dezelfde flat woonde. Imo zou over Ridouan Taghi hebben geroddeld en moest daarom een lesje worden geleerd.

Nabil B. was degene die Imo in de dagen voor de moord observeerde, een foto van hem doorgaf en auto’s regelde voor de schutters. De vergismoord was de directe aanleiding voor hem om over te stappen naar de kant van justitie.

In maart 2019 werden de schutters van Changachi, de toen 32-jarige Ferrel T. en de 26-jarige Guyno O., veroordeeld tot celstraffen van 26 jaar voor de moord.